Broileri on monikäyttöistä ja maukasta lihaa

Julkaistu 23.03.2018

Kuluttajat arvioivat broilerinlihan ominaisuuksia ja tärkeimmiksi nousivat helppous ruuanvalmistuksessa, lihan vähärasvaisuus ja hyvät tuotevalikoimat. Eri lihalajeista broileria pidetään kaikkein terveellisimpänä ja sen kulutus Suomessa on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Vuonna 2017 broileria kulutettiin 127 miljoonaa kiloa.


Vaikka broileria syödään paljon arkiaterioilla ja leivän päällä, se sopii hyvin myös pääsiäisen ja muiden juhlapyhien herkuksi. Monenlaisten käyttömahdollisuuksiensa lisäksi broileri on helppoa ja nopeaa valmistaa ruuaksi. Kuluttajat pitävät myös tuotevalikoimaa hyvänä. Eri lihalaaduista broileri arvioidaan kaikkein terveellisimmäksi lihaksi.

Kulutus on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
Monikäyttöinen broileri maistuu suomalaisille ja sen kulutus on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Viime vuonna broileria kulutettiin yhteensä 127,1 miljoonaa kiloa ja tuotettiin 122 miljoonaa kiloa. Tuotanto kasvoi 4 prosenttia ja kulutus 7 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kulutuksen kotimaisuusaste oli 85,3 prosenttia.

Turvallisuutta hyvillä tuotanto-olosuhteilla
Suomessa antibiootteja käytetään broilerituotannossa hyvin vähän. Lintujen hyvinvointi ja terveys pyritään pitämään yllä hyvillä tuotanto-olosuhteilla, ei lääkkeillä. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n raportin mukaan eläimistä ihmisiin tarttuvissa bakteereissa antibioottiresistenssi oli vuonna 2016 yleistä. Suomalaisessa broilerissa ja broilerinlihassa antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-bakteereja todettiin EU-maista vähiten. Meillä tuotantoa kehitetään tiiviisti ketjun yhteistyönä ja broilereita osataan kasvattaa jo täysin ilman antibiootteja.

Broilerista tuli kana ja kananpoika
Suomalaiset lihayritykset ovat selventämässä broilerituotteisiin liittyvää terminologiaa. Tuotantotiloilla kasvatetaan broilereita ja myös tilastoinnissa käytetään termiä broileri. Kun broilerista tulee ruokaa, puhutaan kanasta ja kananpojasta.

Valtaosa, 94 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Vuonna 2017 lihaa kulutettiin 433 miljoonaa kiloa, hieman enemmän kuin vuonna 2016. Noin 70 prosenttia kuluttajista pitää lihaa hyvänä ruokana ja syö sitä säännöllisesti. Liha koetaan tärkeäksi osaksi varsinkin perheen ruokailua.

Lähteet: Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tiedote 6.3.2018: Suomalaisissa broilereissa EU-maista vähiten ESBL-bakteereita ja KANTAR TNS Agri Oy:n Lihabarometrit sekä Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2017 -tutkimus.

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567

» Takaisin uutisiin