Lihan kokonaiskulutus kasvoi vajaan prosentin vuonna 2024

Julkaistu 08.07.2025

Luonnonvarakeskuksen julkaiseman ravintotaseen mukaan lihan kokonaiskulutus kasvoi vuonna 2024 verrattuna vuoteen 2023.

Suomalaiset kuluttivat keskimäärin 78,2 kiloa lihaa henkilöä kohden vuonna 2024. Tämä on vajaan prosentin enemmän kuin vuonna 2023, jolloin kulutus oli 77,5 kg henkeä kohden. Lukuun on laskettu mukaan riistaliha sekä syötävät elimet. 

Naudan-, sian-, lampaan- ja siipikarjanlihan kulutus oli yhteensä noin 76,2 kiloa henkilöä kohden. Naudanlihaa kului 17,7 kiloa ja siipikarjanlihaa 30,7 kiloa henkilöä kohden. Näiden kulutus kasvoi edellisvuodesta. Vuonna 2024 naudanlihaa kului lähes neljä ja siipikarjan lihaa noin 3 prosenttia edellisvuotta enemmän. 

Sian- ja lampaanlihan kulutus sen sijaan väheni ja sianlihaa kulutettiin vuoden aikana noin 27,4 kiloa ja lampaanlihaa noin 0,4 kiloa per henkilö. 

Lihan kulutusmäärät on ravintotaseessa laskettu kypsentämättömänä luullisena ruholihana, ei valmiina syötävänä lihana. Ravintotaselaskelman luvut kuvaavat kulutukseen tarjolla ollutta määrää, eivätkä siis kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää.

Lähde:

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2024? | Luonnonvarakeskus

Ravintotase 2023 lopullinen ja ennakko 2024 | Luonnonvarakeskus

Ravintotase muuttujina Tieto, Vuosi ja Elintarvike. PxWeb

» Takaisin uutisiin