Kolme viidestä taloudesta ostaa kotimaisen kinkun

Julkaistu 01.12.2017

Joulukinkun paikka joulupöydässä on vahva. Kolme neljästä suomalaisesta aikoo syödä kinkkua ja seitsemään kotitalouteen kymmenestä ostetaan kinkku. Kinkku joulun kunkku.

Kolme viidestä maamme talouksista ostaa tänäkin jouluna kotimaisen kinkun. Joka neljäs talous ei tänä jouluna aio ostaa kinkkua lainkaan ja noin joka kymmenes talous miettii vielä kinkkuhankintojaan. Kinkun alkuperällä ei ole väliä yhdelle kymmenestä taloudesta. Luomukinkku hankittaisiin hieman useampaan kuin joka neljänteen talouteen, jos se olisi mahdollista.
 

Hieman harvempi kuin joka kymmenes suomalainen korvaa kinkun joulupöydässä jollakin muulla ruualla. Useimmiten kinkku korvataan kalkkunalla, kalalla, muulla lihalla tai kasviksilla.

 

Pienten kinkkujen suosio jatkuu

 

Joulukinkkuja myydään vuosittain 6-7 miljoonaa kiloa. Vuonna 2016 kinkkuja syötiin noin 7,1 miljoonaa kiloa, josta ulkomaisten kinkkujen osuus oli reilu viisi prosenttia.

 

Perinteisten isojen luullisten joulukinkkujen myynti on vähenemässä ja suosituin kinkku on jo muutaman vuoden ollut verkkoon pakattu juhlakinkku. Myös muut pienet kinkut, kinkkurullat ja valmiiksi viipaloidut kypsät joulukinkut ovat vieneet tilaa perinteiseltä joulukinkulta.

Suomalaiset raa'at kinkut (pakastetut ja tuoresuolatut) ovat aina harmaasuolattuja, punaista väriä tuovaa nitriittiä niihin ei saa laitaa. Kypsänä myytäviin joulukinkkuihin nitriitin käyttö on sallittua.

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567, www.lihatiedotus.fi

» Takaisin uutisiin