Jauheliha

Suomalaiset ovat jauhelihakansaa. Puolet myytävästä tuoreesta lihasta on jauhelihaa ja sen myynnin arvo on noin puolet lihakaupasta. 

Jauheliha voidaan tehdä mistä tahansa luuttomasta lihasta. Säädösten mukaan jauheliha on luuttomaksi leikattua lihaa, joka on hakattu hienoksi ja joka sisältää suolaa alle yhden prosentin (EY) N:o 853/2004. Jauheliha valmistetaan tuoreesta tai pakastettuna olleesta hyvälaatuisesta lihasta tai niiden sekoituksesta. Pakastetun lihan käyttäminen lisää jauhelihan säilyvyyttä, sillä lihan lämpötila on pakkaushetkellä nollassa tai hieman sen alapuolella. 

Pakkaukseen merkitään valmistuspäivä, valmistajan nimi ja valmistuskunta sekä tieto siitä, minkä eläimen lihasta jauheliha on tehty. Kahden tai useamman eläinlajien lihasta on ilmoitettava lihalajien painosuhde. Jauhelihaa saa valmistaa teurastamoissa, lihanjalostustehtaissa, lihavalmistelaitoksissa, lihankäsittelylaitoksissa sekä tietyin ehdoin elintarvikkeiden myyntipaikassa. Pakkausmerkintöjen on noudatettava kuluttajainformaatioasetusta (EU) N:o 1169/2011. 

Pääosa jauhelihasta myydään valmiiksi pakattuna

Teollisuuden valmistama jauheliha pakataan suojakaasuun, jossa käytetään hapen ja hiilidioksidin seosta. Vaikka happi edistää rasvan härskiintymistä ja mikrobien kasvua, sitä käytetään kaasuseoksissa siksi, että se auttaa lihan punaisen värin säilymisessä. Suojakaasuun pakatun jauhelihan myyntiaika on noin 10 päivää valmistuksesta. Viimeinen käyttöpäivä asetetaan niin, että lihan turvallisuus ja laatu säilyvät siihen asti avaamattomassa pakkauksessa edellyttäen katkeamattoman kylmäketjun toteutumista. 

Pääosa myytävästä jauhelihasta on teollisuuden pakkaamaa. Jauhelihaa saa valmistaa myös vähittäismyyntipaikassa siellä myytäväksi. Pakkaamattomana jauhelihaa saa myydä vain valmistuspäivänä. Jos liha pakataan kaupassa, myyntiaika on valmistuspäivä ja sitä seuraava päivä. Tavallisimmin Suomessa käytetyt jauhelihat tehdään naudanlihasta, sianlihasta tai niiden sekoituksesta. Myös broilerista, kalkkunasta ja lampaasta tehdään jauhelihaa. 

Viimeinen käyttöpäivä

Jauhelihapakkaukseen on merkitty viimeinen käyttöpäivä, minkä jälkeen tuotetta ei tule käyttää. Yleensä jauheliha kannattaa käyttää mahdollisimman pian ostopäivän jälkeen. Jos paketti on unohtunut jääkaapin hyllylle ja viimeinen käyttöpäivä on käsillä, jauheliha saa pari kolme päivää lisää käyttöaikaa, kun sen kypsentää heti. Kypsä jauheliha tulee säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa kuten lihat muutenkin. Jos sille ei ole  heti käyttöä, se kannattaa pakastaa.