Makkaran määritelmä

Makkara on suoleen tai muuhun päällykseen tehty elintarvike, jonka oleellinen valmistusaine on liha. Makkaraa käytetään keitettynä, paistettuna tai savustettuina eri ruokalajeissa, syödään sellaisenaan tai viipaleiksi leikattuna voileivän päällä.

Kansallisessa makkara-asetuksessa (MMMa 264/2012) makkaran koostumusta ja A-luokan makkaroita koskevat vaatimukset poistettiin 1.7.2014 alkaen. Makkaroiden keskimääräinen rasvapitoisuus tulee edelleen ilmoittaa kaikissa makkaroissa. Makkarasta on annettavat seuravat tiedot .

  • Makkaran olennainen raaka-aine on perinteisesti liha, joten ainesosan korostamista koskevasta merkintävaatimuksesta johtuen makkarassa käytetyn lihan määrä ”lihapitoisuus” tulee ilmoittaa painoprosentteina valmiista elintarvikkeesta.
  • Lihan, mekaanisesti erotetun lihan ja elinten ym. osalta on ilmoitettava myös eläinlaji.
  • Makkarassa käytetyt ainesosat ilmoitetaan niiden omilla nimillään ainesosaluettelossa.
  • Jos makkaran olennainen ainesosa, liha, korvataan muulla ainesosalla, on siitä ilmoitettava tuotteen nimen yhteydessä, kuten verimakkara, ryynimakkara jne.
  • Makkaran rasvapitoisuus on ilmoitettava painoprosentteina valmistushetkellä tai niin kuin  ravintoarvomerkinnästä erikseen säädetään.
  • Käyttöohjeet, esim. jos makkara myydään raakana, tulee ilmoittaa pakkausmerkintälainsäädännön mukaisesti.
  • Makkaran suolapitoisuus sekä tarvittaessa merkintä voimakassuolaisuudesta on edelleen ilmoitettava kansallisen pakkausmerkintälainsäädännön mukaisesti.

Alkuperä- ja valmistusmaa

Kypsennetyistä lihavalmisteista ja liharuokavalmisteista on ilmoitettava elintarvikkeen valmistusmaa, jos ilmoittamatta jättäminen johtaa kuluttajaa harhaan. Makkaroihin käytetyn lihan alkuperän ilmoittaminen ei ole pakollista, sillä kypsennettyihin liha- ja liharuokavalmisteisiin käytetyn lihan alkuperää ei pakkausmerkinnöissä tai esitetiedoissa tarvitse säädösten mukaan ilmoittaa. Jos lihavalmiste tai liharuokavalmiste valmistetaan myymälässä, ravintolassa tai suurtaloudessa, valmisteeseen käytetyn lihan alkuperä on pystyttävä asiakkaalle tarvittaessa kertomaan.

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.