Siipikarja

BROILERI

 

 

Koipireisi

Koipireisi (200-300 g) on broilerin luullinen jalkaosa. Liha on maukasta ja mehevää ja sopii hyvin uunissa kypsennettäväksi. Sen voi myös grillata tai hauduttaa padassa. Koipi on jalan alaosa, 'nuija' joka sopii hyvin uunissa kypsennettäväksi naposteluruoaksi. Reisi on jalan luullinen, lihaksikas yläosa. Liha on maukasta ja sopii hyvin uuniin ja grilliin. 

Suikaleet

Suikaleet tehdään luuttomasta reisilihasta ja rintafileistä. Ne sopivat patoihin, keittoihin, kastikkeisiin, wokkeihin, leivonnaisiin ja kypsinä salaatteihin. 

Rintafileet

Broilerissa on kaksi rintafileetä. Ulompi rintafilee on 100-200 g painoinen nahaton rintaliha. Sen alla on pienempi sisäfilee, jota ei yleensä irroteta ulommasta. Rintafilee on broilerin vähärasvaisin osa ja kypsyy nopeasti uunissa, pannulla tai grillissä. Pieni sisäfilee sopii hyvin grilliin ja erityisesti vartaassa kypsennettäväksi. Rintafilee sopii hyvin myös uuni- ja pataruokiiin. Rintafileestä tehdään ohuita fileepihvejä, jotka valmistetaan ruoaksi muiden pihvien tapaan pannulla tai uunissa. 

Rintaleike

Rintaleike (185-215 g) leikataan broilerin rintaosasta niin, että siinä on mukana rintalasta ja nahka. Rintaleike sopii paistettavaksi uunissa tai siitä voi valmistaa erilaisia kastike- tai pataruokia. 

Siipi

Siipi (70-80 g) on pala, josta saadaan nuijasiipi tai litteä siipi. Siipipalat sopivat kypsennettäviksii uunissa tai grillissä ja ovat hyvää naposteluruokaa. 

Jauheliha

Jauheliha tehdään luuttomasta koipireidestä ja sopii käytettäväksi muiden jauhelihojen tapaan.

 

KALKKUNA

 

 

Rintafilee

Kokonainen rintafilee (n. 1 kg) on luuton ja nahaton filee, jonka voi valmistaa ruoaksi kokonaisena tai paloina. Fileestä leikataan pihvejä, jotka kypsyvät mureiksi uunissa tai pannulla. 

Sisäfilee

Sisäfilee (noin 200 g) on kokonaisen rintafileen sisin osa. Se sopii kypsennettäväksi kokonaisena tai paloiteltuna kastike-, pata- ja wokkiruokiin. 

Filee-/paistirulla

Fileerullaan käytetään rintafileetä ja paistirullaan luutonta reisilihaa. Rullat kypsennetään uunissa, ne voi myös keittää kattilassa. 

Fileepihvi ja paistileike

Fileepihvit valmistetaan fileestä ja paistileike luuttomasta reisilihasta. Molemmat sopivat pannulla tai uunissa paistettaviksi. 

Suikaleet

Fileesuikaleet tehdään fileestä ja paistisuikaleet luuttomasta reisilihasta. Suikaleet sopivat kastikkeisiin, pataruokiin, wokkeihin, leivonnaisiin ja kypsinä salaatteihin. 

Jauheliha

Jauheliha valmistetaan luuttomasta koipireisilihasta. Se sopii käytettäväksi muun jauhelihan tapaan.