Näin paistat hyvän pihvin

Monet pitävät pihvin paistamista hankalana ja vaikeana. Hankalaa voi myös olla oikean lihan valinta valmistettavaa pihviä varten. Asiantunteva lihamyyjä palvelutiskillä osaa tarvittaessa auttaa. Jos kaupassa ei ole palvelutiskiä, paistovalmiita pihvejä saa ostaa myös valmiiksi pakattuna.

Onnistut, kun muistat

  • Perinteisesti pihvi paistetaan huoneenlämpöisenä, jolloin otetaan jääkaapista huoneenlämpöön 30-60 minuuttia ennen pasitamista. Pihvin voi halutessa paistaa myös jääkaappikylmänä.
  • Kuivaa lihan pinta ennen paistamista talouspaperilla.
  • Muotoile fileepihvi käsin ja ohut lehtipihvi kämmensyrjällä tai hellästi nuijalla.
  • Kuumenna pannu riittävän kuumaksi, mutta älä polta rasvaa. Käytä paistamiseen öljyn ja margariinin/voin seosta.
  • Jätä pannulle tilaa ja paista kerralla pannun koosta riippuen 2-4 pihviä. Käännä pihvejä vain kerran.
  • Paistoaika riippuun pihvin paksuudesta. Hyvä muistisääntö paistoajaksi on minuutti per sentti.
  • Kypsennä paksuja pihvejä (4-6 cm) pannulla paistamisen jälkeen uunissa noin 150 asteessa folioon käärittynä 5-10 minuuttia. Anna pihvien levätä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.
  • Mausta kypsänä.  Liian aikaisin lisätty suola irrottaa lihasta nestettä ja pihvistä tulee helposti kuiva.
  • Pihvi ei odota syöjäänsä. Kata pöytä ja valmista kaikki pihvien kanssa tarjottavat lisäkkeet ennen paistoa.

Pihvit kymmenelle

Tee alkuvalmistelut ja paista pihvien pinnat kiinni paistinpannulla. Siirrä pihvit uunivuokaan ja jäähdytä nopeasti. Peitä vuoka kelmulla ja säilytä jääkaapissa. Voit valmistaa pihvit tähän vaiheeseen jo tarjoamista edeltävänä päivänä.

Kuumenna uuni ennen ruokailua 225-250 asteeseen. Poista kelmu ja työnnä vuoka uuniin. Kypsennä pihvejä halutusta kypsyysasteesta ja pihvien paksuudesta riippuen 5-8 minuuttia juuri ennen tarjoilua.

Sormitesti kypsyydelle

Naudan fileepihvin kypsyyttä voi testata painamalla pihviä sormella ja verrata sitä oman peukalon alaosan lihakseen painamalla sitä toisen käden sormilla. Kun painat peukalolihasta etusormella, lihas tuntuu lähes samalta kuin raaka pihvi. Keskisormi antaa tuntuman medium-pihvistä, nimetön puolikypsästä ja pikkusormi kypsästä pihvistä.

Kuvan pihvien kypsyys alhaalta ylöspäin: rare, medium ja well done.