Makkara

Lihaa helppokäyttöisessä muodossa

Makkaran jäljet johtavat kauas, ensimmäinen kirjallinen merkintä makkarasta on Homeroksen Odysseiassa 700-800 ennen ajanlaskun alkua. Eurooppaan makkara rantautui roomalaisten legioonien mukana ja jalostui erityisesti Saksassa. Myös Italiaan, Espanjaan ja Ranskaan kehittyi vahva makkarakulttuuri.

Suomeen makkara saapui keskiajalla hansakauppiaiden mukana ja kotiutui ensin kartanoiden ruokapöytiin 1500-luvun puolivälissä. Suomalainen makkara sai vaikutteita Saksan ohella myös Ruotsista ja Virosta. Tuohon aikaan makkaraa valmistettiin teurastuksen yhteydessä niin sanotuista halvoista ruhonosista. Lisäksi suoleen laitettiin viljaa ja joskus myös perunaa.

Teollinen makkaranvalmistus alkoi Suomessa 1860-luvulla ja ensimmäinen makkaratehtailija oli saksalainen Carl Knief. Ravintotieteilijä Hugo Glaser kirjoitti vuonna 1950 ilmestyneessä kirjassaan, että makkaran valmistus on hyvin tärkeä lihan käyttömahdollisuus. Siitä saadaan runsaasti erilaisia ruokalajeja ja makkara säästää ruoanlaittajan vaivoja. Makkaraa on luonnehdittu myös ekologiseksi ja helppokäyttöisessä muodossa olevaksi lihaksi.