Lihan valinta ja ostaminen

Parhaan tuloksen saa, kun valitsee lihan valmistettavan ruokalajin mukaan. Nopeasti kypsyviin ruokiin, kuten wokkeihin valitaan luonnostaan mureaa ja nopeasti kypsyvää lihaa: siipikarjaa, possua tai jauhelihaa. 

Haudutettaviin ruokiin ja pataruokiin käytetään hitaammin kypsyvää luullista ja mureutuvaa lihaa. Luullinen liha sopii keittoihin, pata- ja uuniruokiin hyvän ja täyteläisen maun vuoksi. Luullisessa lihassa makua antaa erityisesti sidekudos, josta makuaineet ehtivät irrota ja sulaa pitkän kypsennyksen aikana.

Valtaosa lihasta myydään valmiiksi teollisuuden pakkaamana lihana. Palvelevia lihatiskejä on isoissa marketeissa tai pelkästään lihaa myyvissä lihakaupoissa ja kauppahalleissa. Niissä asioidessa saa asiantuntevaa apua ja vinkkejä myyjältä, kun kertoo, minkälaista liharuokaa on tekemässä. 

Lihaa voi ostaa myös tilamyymälöistä ja ns. maatilatoreilta, joissa myydään lähinnä omalla tai naapuritilalla tuotettujen eläinten lihaa. 

Kuinka paljon syöjää kohti?

Liha on hyvä aterian perusta ja usein myös sen houkuttelevin raaka-aine. Siksi sitä kannattaa opetella ostamaan sopiva määrä erilaisia ruokalajeja varten. Keskimäärin syöjää kohden varataan:

  • Luista lihaa 100-200 g
  • Luutonta lihaa 50-150 g
  • Jauhelihaa 50-100 g
  • Luutonta broileria 50-150 g
  • Luista broileria 150-250 g
  • Maksaa tai munuaisia 75-100 g

Määrät ovat suuntaa antavia. Lihan määrään vaikuttaa, mitä ruokaa tehdään, kuinka monta ruokalajia ja mitä muuta aterialla tarjotaan sekä ruokailijoiden omat mieltymykset ja ikä.