Ruokaa lihasta

Liharuoan maku, laatu ja turvallisuus ovat pitkälti ruoanlaittajan käsissä. Laatuun ja makuun voi vaikuttaa valitsemalla sopiva lihalaji ja ruhonosa kulloiseenkin ruokaan. Tärkeää on myös lihan hygieeninen käsittely sekä taito kypsentää liha oikein. Lämpömittari auttaa sopivan kypsyyden varmistamisessa.

Pannulla, uunissa, grillissä, padassa

Pihvit ja pyörykät kypsyvät parhaiten pannulla. Hyvän pihvin lähtökohta on laadukas, hyvin kypsynyt liha. Hyvä lopputulos muodostuu laadukkaan raaka-aineen, sopivan lämpötilan ja paistoajan tasapainosta. Mitä paksumpi lihapala on, sitä kauemmin ja miedommalla lämmöllä se kannattaa kypsentää. Myös leivitetyt leikkeet paistetaan pannulla. Ne vaativat pihvejä miedomman lämmön ja enemmän rasvaa saadakseen kauniin, rapean paistopinnan.

Lihan paistaminen uunissa sopii kaiken kokoisille lihapaloille. Erityisen hyvin uuni sopii raakakypsytetyille naudanpaisteille, -fileille ja -lavoille, lampaanpaistille sekä porsaanfileille ja kinkuille. Paistoaika ja -lämpö riippuvat lihalajista, palan koosta ja muodosta.

Grillaus perustuu nopeaan kuumentamiseen ritilällä korkeassa lämpötilassa. Grillata voi suoraan hiilien tai tulen päällä (ns. suora grillaus) tai niin, että lämmönlähde ei ole suoraan ruoan alla vaan laidalla (ns. epäsuora grillaus). Suorassa grillauksessa syntyy terveydelle haitallisia yhdisteitä (bentspyreeneitä ja heterosyklisiä amiineja), joten sitä kannattaa välttää. Epäsuorassa grillauksessa grilli on yleensä peitetty kannella. Varrasgrillissä liha pyörii vartaassa kuuman lämmönlähteen yläpuolella. Barbeque-grillaus on amerikkalainen tapa, joka vaihtelee maantieteellisestä alueesta riippuen. Esimerkiksi keskilännessä barbeque on vahvasti savustettua ja hitaasti epäsuoralla menetelmällä grillattua lihaa.

Lihaa voi myös keittää tai hauduttaa. Liha kypsennetään keittämällä erilaisiin lihakeittoihin, keittämien sopii myös esimerkiksi lihan esikypsentämiseen ennen grillausta. Hauduttaminen sopii sitkeämpiin, sidekudosta sisältäviin ruohonosiin, sillä hidas kypsentäminen sulattaa ja pehmentää sidekudoksen ja tekee lihasta suussa sulavaa.