Lihatiedotus » Pääsiäisen paistit maustetaan valkosipulilla, sitruunalla ja tuoreilla yrteillä

Pääsiäisen paistit maustetaan valkosipulilla, sitruunalla ja tuoreilla yrteillä

Pääsiäisen juhlaherkut valmistuvat lampaasta ja broilerista. Perinteisen lampaanpaisti on edelleen melko harvojen herkku ja moneen pääsiäisen juhlapöytään katetaankin tuttua ja monikäyttöistä broileria eri muodoissaan. Juhlava broileriateria valmistuu kokonaisesta broilerista, jota on tarjolla tuoreena ja pakastettuna.

Lampaanpaisti rakastaa valkosipulia ja rosmariinia ja on mehukkainta, kun se on sisältä vielä hieman punertavaa. Sopiva kypsyys on helppo varmistaa lihalämpömittarilla. Mieto broileri maistuu monelle ja yrttinen uunibroileri hurmaa keveällä raikkaudellaan. Broilerimureke saa makua pinaatista ja pekonista ja sopii hyvin myös juhlapöydän alkuruuaksi.

Lampaanpaisti
12 annosta

- noin kahden kilon painoinen lampaanpaisti
- 2-3 valkosipulin kynttä
-1 dl oliiviöljyä
- 2 tl suolaa
- rouhittua mustapippuria
- tuoreita rosmariinin oksia

Jos käytä pakastettua lihaa, sulata liha jääkaapissa. Pyyhi liha kuivaksi ja leikkaa pois ylimääräiset kalvot. Leikkaa lihan pintaan terävällä veitsellä noin 1,5 cm:n syvyisiä ’taskuja.’ Tee öljystä, suolasta ja pippurista seos ja hiero se lihan pintaan. Kuori valkosipulin kynnet, viipaloi pituussuuntaan ja työnnä taskuihin. Työnnä taskuihin vielä rosmariininoksia ja nosta paisti uunivuokaan. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia 200 asteessa 15-20 minuuttia, jotta pinta saa hieman väriä. Alenna lämpö 125 asteeseen ja paista vielä noin 1,5 tuntia tai kun lämpömittari näyttää 65 astetta. Tällöin liha on mehevimmillään ja hieman punertavaa sisältä. Anna paistin levätä voipaperin tai folion sisällä vielä noin puoli tuntia ennen leikkaamista.
Ohje: Lihatiedotus

Kolmen yrtin uunibroileri 
6 annosta

- 1 kokonainen broileri
- tuoreita yrttejä: reilu kolmannes basilikaa, vajaa kolmannes timjamia ja vajaa kolmannes oreganoa
- ¾ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- 1 sitruunan mehu
- 1 kokonainen (luomu)sitruuna
- suolaa ja mustapippuria

Puuvillalankaa sitomiseen

Huuhtele broileri nopeasti kylmällä vedellä ulko- ja sisäpuolelta ja kuivaa talouspaperilla. Jos käytät pakastebroileria, sulata se pakkauksen ohjeen mukaan. 

Hienonna yrtit ja lisää joukkoon öljy ja sitruunanmehu. Pese sitruuna ja leikkaa kahtia. Hiero linnun vatsaonteloon kevyesti suolaa ja laita sinne puolitettu sitruuna. Sido koivet tiukasti yhteen puuvillalangalla tai leikkaa koiven nahkaan pieni viilto ja pujota koivet ristikkäin. Sivele broilerin ulkopinta kauttaaltaan yrttiöljyllä. Mausta lopuksi kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

Nosta lintu uuninkestävään reunalliseen vuokaan ja kypsennä 200 asteessa noin tunti. Tarkista kypsyys pistämällä lihakseen terävällä tikulla reikä. Kun valuva neste on kirkasta, lintu on kypsä. Käytä tarvittaessa lihalämpömittaria.
Ohje: Lihatiedotus

Juhlava broilerimureke
8 annosta

- 1 pkt (170 g) pekonia
- 1 rkl rypsiöljyä
- 100 g purjoa
- 1 pss (150 g) pakastepinaattia
- 3 rkl kanaliemitiivistettä
- 1/5 tl valkopippuria
- 1/2 dl pestokastiketta
- 800 g broilerin jauhelihaa
- 1 prk ranskankermaa
- 3 kananmunaa
- 2 rkl maissitärkkelystä

Vuoraa noin 2 l kokoinen leipävuoka märällä leivinpaperilla. Jos käytät silikonivuokaa, leivinpaperia ei tarvita. Lado pekoniviipaleet vuoan reunoille ja pohjalle vieri viereen.

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota hienonnettua purjoa hetken aikaa. Lisää pinaatti. Mausta seos kanaliemitiivisteellä, valkopippurilla ja pestolla. Anna jäähtyä. 

Yhdistä jauheliha, pinaatti-purjoseos, ranskankerma, kananmunat ja maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi, kaada vuokaan ja käännä pekonien hännät murekkeen päälle. Peitä vuoka foliolla ja mureketta 175 asteisessa uunissa noin 1 tunti. 

Kumoa vähän jäähtynyt mureke vuoastaan. Poista leivinpaperi murekkeen ympäriltä ja pane se 200 asteiseen uuniin vielä noin 15 minuutiksi kunnes pinta on hieman ruskistunut. 
Ohje: Lihatiedotus



Julkaistu: 26.03.2012