Lihantuotanto on suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin toimiala
Lihantuotanto on suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin toimiala. Kun valitsee suomalaista lihaa, se auttaa työllistämään suoraan noin 10 000 ja välillisesti jopa 300 000 suomalaista: maanviljelijöitä, lihantuottajia, eläinlääkäreitä, rehuntoimittajia, kuljetusyrittäjiä, tuotekehittäjiä, pakkaajia ja vähittäiskaupan henkilöstöä.
Lihantuotanto tuo elinvoimaa ja hyvinvointia koko Suomeen. Vuonna 2017 Suomessa oli noin 1 000 sikatilaa ja 290 siipikarjanlihaan erikoistunutta tilaa, joista broileritiloja noin 130. Lihanautoihin ja muuhun nautakarjatalouteen erikoistuneita tiloja oli 3 250. Lypsykarjatilojen määrä oli 7 300 eri puolella Suomea.
Suomalainen liha tuo ruokaturvaa.Vuonna 2019 koko lihantuotannon omavaraisuusaste (tuotannon ja kulutuksen suhde) oli Suomessa noin 94 prosenttia ja kulutuksen kotimaisuusaste 80,4 %.
Suomalainen liha on lähiruokaa. Suomalaisten tuotantoeläinten rehu saadaan pääsääntöisesti oman tai naapuritilan pelloilta. Pohjoisissa olosuhteissa Suomen maaperä on vaikeasti hyödynnettävissä muiden elintarvikkeiden tuotantoon, mutta soveltuu hyvin lihan - ja rehuntuotantoon.
Lisätietoa: