Lihankulutus Euroopassa

Lihan kulutusluvut ilmoitetaan kaikissa maissa luullisena lihana eli ns. ruholihana. Syötävän lihan osuus saadaan, kun luullisesta lihasta poistetaan luiden osuus, keskimäärin 20 %. Lisäksi vähennetään kypsennyshävikki, joka on 10-30 % tuotteesta riippuen. Kypsänä syödyn lihan määrä on reilu 50 % luullisen lihan määrästä.

Lihankulutus EU-maissa 2017, kg / hlö luullista lihaa

 Maa Liha yht 2 Nauta Sika   Siipik. yht. Lammas
Alankomaat 78,5 17,8 32,8 22,4 1,1
Belgia 3 74,2 13,2 37,8 31,0 0.9
Espanja 108,8 12,4 53,0 30,8 2,0
Irlanti 93,4 22,3 30,5 30,8 3,3
Iso-Britannia 77,6 17,1 22,8 28,9 4,5
Italia 90,2 21,4 36,5 19,8 0,9
Itävalta 97,4 16,1 49,9 21,5 1,3
Kreikka 78,6 15,1 26,2 20,3 8,0
Portugali 100,6 18,0 42,1 39,2 2,2
Ranska 91,8 24,0 28,6 27,3 2,6
Ruotsi 80,7 20,3 30,1 19,9 1,4
Saksa 93,8 14,6 49,7 20,9 0,9
Suomi 1 78,8 19,4 33,4 24,9 0,7
Tanska 106,4 24,0 49,6 24,0 0,7
EU-15 km 89,3 18,3 37,4 25,8 2,2
Bulgaria .. ..   .. 0,1
Kroatia 70,1 11,7 42,9 .. 0,5
Kypros .. 8,8 60,0 19,5 7,0
Latvia .. 12,7 35,9 19,8 ..
Liettua .. 9,7 48,9 23,1 ..
Malta .. 15,8 29,9 29,8 1,2
Puola 87,1 3,6 50,5 28,9 ..
Romania .. 7,3 30,6 19,8 2,4
Slovakia 53,2 .. .. 20,1 ..
Slovenia 75,6 18,3 25,7 22,5 ..
Tsekki 78,3 .. 41,0 22,7 0,2
Unkari 87,0 .. 47,0 31,1 ..
Viro .. 9,8 38,2 .. ..
EU-28 84,8 15,3 38,3 22,7 2,0


1 =Kantar TNS Agri Oy 2018
2 = sisältää muun lihan ja elimet
3 =Luxemburgin luvut sisällytetty Belgian lukuihin
.. = tietoa ei saatavilla

Lähteet: Eurostat, AMI, Kantar TNS Agri Oy


Lihankulutus EU-maissa 2012-2017, yht. kg / hlö luullista lihaa

Maa 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Alankomaat 83,7 83,7 85,1 79,7 79,2 78,5
Belgia 85,2 a 82,0 a 78,8 a 76,5 a 71,0 a 74,2 a
Espanja 98,0 113,2 111,5 110,3 106,7 108,8
Irlanti 89,7 91,9 96,5 91,9 90,9 93,4
Iso-Britannia 79,9 79,9 77,9 78,4 87,4 77,6
Italia 88,2 91,7 87,8 90,4 91,0 90,2
Itävalta 95,8 104,4 97,8 97,1 98,5 97,4
Kreikka 76,7 b 80,0 79,4 77,1 76,8 78,6
Portugali 104,2 102,5 102,0 93,4 97,9 100,6
Ranska 95,3 93,6 93,7 91,0 90,8 91,8
Ruotsi 73,9 79,8 76,5 84,6 80,6 80,7
Saksa 87,0 88,2 88,3 87,8 88,0 93,8
Suomi 78,4 74,7 74,6 76,9 78,3 78,8
Tanska 111,3 114,2 110,3 108,8 106,8 106,4
EU-15 km 88,8 91,4 90,0 88,9 90,1 89,3
Bulgaria 54,1 b 54,1 c 54,1 c .. .. ..
Kroatia .. .. 70,6 .. 65,3 70,1
Kypros 134,3 b 124,1 124,1 .. .. ..
Latvia 58 b 58 c 58 c .. .. ..
Liettua 69,7 69,7 69,7 .. .. ..
Malta 85,8 83,3 83,3 .. .. ..
Puola 84,9 86,9 91,2 82,0 88,0 87,1
Romania 64,3 b 64,3 c 64,3 c .. .. ..
Slovakia 65  101,1 94,2 53,9 50,5 53,2
Slovenia 102,2 99,8 96,8 77,1 75,8 75,6
Tsekki 74,8 72,3 73,7 .. 76,8 78,3
Unkari 77,1 79,2 77,2 78,2 87,3 87,0
Viro 82,9 82,9 82,3 79,1 .. ..
EU-27/28 85,0 85,9 87,6 87,3 86,1 84,8
             
USA 90,0 96,9 90,9 95,0 96,1 97,6
Brasilia .. 101,5 99,3 98,3 96,1 95,8
Venäjä .. 63,9 62,5 60,7 61,8 61,6

a = Luxemburgin luvut sisältyvät Belgian lukuihin
b = 2010 tieto
c = 2011 tieto
.. = tietoa ei saatavilla

Lihalajikohtainen kulutus on koottu ladattavaan pdf-tiedostoon.

Lähteet: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n Elintarviketalous-julkaisut 2013,2014,2015, 2016 ja 2017 / Eurostat, AMI, MEG ja Kantar TNS Agri Oy