Lihan asema suomalaisten ruokalautasilla on pysynyt vakaana

Julkaistu 14.01.2021

 

Lihan asema suomalaisten ruokalautasilla on edelleen melko vakaa. Enimmällä osalla väestöstä lihan käyttö on säilynyt ennallaan ja 93 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Lihaa syödään erityisesti hyvän maun ja ravintosisällön, varsinkin proteiinipitoisuuden takia.

Suomalaisten lihan syöntiä selvitettiin Kantar TNS Agri Oy:n tekemällä tutkimuksella lokakuussa 2020. Tuloksista selviää, että 93 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Päivittäin lihaa syödään 41 prosentissa talouksista. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa syöviä talouksia on 76 prosenttia. Lihan syöntiä puoltavat hyvä maku, ravintosisältö ja tottumus. Maun merkitys on vahvistunut, samoin proteiini mainitaan aiempaa useammin.

Enimmällä osalla lihan käyttö on säilynyt ennallaan

Tutkimuksessa selvitettiin lihan syönnin tai syömättömyyden lisäksi myös muita lihan käytössä tapahtuneita muutoksia. Valtaosalla, 72 prosentilla suomalaisista lihan käyttö on säilynyt ennallaan. Lihan ja varsinkin punaisen lihan syöntiä sanoo vähentäneenä 15 prosenttia ja lisänneensä viisi prosenttia suomalaisista. Syyt lihan käytön vähentämiseen ovat pääosin samoja kuin niillä, jotka eivät syö lihaa lainkaan. Tärkeimpinä mainittiin eettiset, ekologiset ja ilmastosyyt. Osa vähentää lihaa terveyssyistä, osalle liha ei vaan enää maistu ja osa on vähentänyt lihan käyttöä taloudellisista syistä.

Lihan syönnin useuden ja vähentäjien määrän perusteella lihan kokonaiskäyttö on pysynyt melko vakaana. Punaisen lihan vähentämiseen pyrkii yhä moni. Kotimaisen lihan suosio on jatkunut, vuonna 2020 kaikkien lihalajien kotimaisuusaste on ennakkotietojen mukaan noin 83 prosenttia.

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567, riitta.stirkkinen@lihatiedotus.fi,  www.lihatiedotus.fi

Lähteet:

  • Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2020  -tutkimus, johon vastasi 1 024 yli 15-vuotiasta suomalaista, pl. Ahvenanmaa. Virhemarginaali on +/- 3 suuntaansa. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy 16.-21.10.2020 Lihatiedotuksen toimeksiannosta.
  • Liha- ja siipikarjabarometri 2020, Kantar TNS Agri Oy

» Takaisin uutisiin