KORJATTU TIEDOTE: Kotimainen kinkku on joulun kunkku

Julkaistu 27.11.2020

 

Kinkku on suomalaisten joulupöytien kestokuningas. Kolmeen neljästä kotitaloudesta ostetaan tänäkin jouluna kinkku. Kinkun hankkivista kotitalouksista 87 prosenttia valitsee kotimaisen kinkun. Ulkomainen kinkku hankitaan kahteen prosenttiin talouksista. Joka neljäs talous ei osta kinkkua lainkaan.

Lihatiedotuksen teettämän joulukinkun ostoaikomuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaa joulukinkun. Kinkun kotimaisuus on tärkeää. Kotimaisen kinkun valitsee 87 prosenttia kinkun hankkivista talouksista. Alkuperällä ei ole väliä 12 prosentille talouksista. Ulkomainen kinkku hankitaan noin kahteen prosenttiin talouksista. Kolmannes kinkun hankkivista talouksista ostaisi luomukinkun, jos se olisi mahdollista.

Jos kinkkua ei hankita, 39 prosenttia talouksista korvaa sen jollakin muulla ruualla. Kinkun sijaan syödään useimmiten kalkkunaa, kalaa, riistaa, seitankinkkua, kasviksia, tofua tai muuta lihaa. Reilu puolet talouksista ei aio korvata kinkkua mitenkään.

Kinkkua syödään joka joulu 6-7 miljoonaa kiloa. Suosituimmat joulukinkut ovat pienehköjä, luullisia tai luuttomia juhlakinkkuja ja muita pieniä kinkkuja ja kinkkurullia.

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567, www.lihatiedotus.fi

Lähde: Joulukinkun ostoaikomukset 2020, Kantar TNS Agri Oy. Tutkimus tehtiin 13.-18.11.2020 ja siihen vastasi 1 134 suomalaista, pl Ahvenanmaa. Aineisto painotettiin edustamaan yli 18-vuotiaita suomalaisia. Virhemarginaali on +/- 3.

 

» Takaisin uutisiin