Joulukinkun paisto-ohje

Julkaistu 19.12.2019

 

Kun joulu on vain kerran vuodessa, kinkun paistoon ei synny sellaista rutiinia kuin muuhun ruuanlaittoon. Vaikeaa paisto ei ole ja kaikki onnistuvat, kun mielessä on nämä: täysin sulanut kinkku, toimiva paistomittari ja matala lämpö.

  • Ota pakastekinkku ajoissa sulamaan. Tuoresuolattu kinkku kannattaa nostaa huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistoa. Kinkun sopiva sisälämpötila on noin + 10 astetta ennen uuniin laittoa.
  • Käytä paistomittaria. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Yritä olla osumatta luuhun, sillä luu johtaa lämpöä eri lailla kuin lihas eikä mittaus ole silloin luotettava.
  • Lämmitä uuni 100 - 120 asteeseen. Nosta kinkku paistopussissa tai ilman ritilälle ja laita uuniin niin, että mittari on helppo lukea. Laita uunipelti alle.  Paista kinkkua noin 1-1,5 tuntia per kilo. Luota silti paistomittariin, ei aikaan. Varmista mittarin toimivuus hyvissä ajoin ennen paistoa.
  • Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari näyttää 75 astetta. Jos haluat mureampaa ja kuivempaa kinkkua, paista kunnes mittari on 80 asteessa. Jos kinkussa on verkko, ota se pois vasta, kun kinkku on vähän jäähtynyt.
  • Ota paistoliemi talteen ja hyödynnä kastikkeessa tai muussa ruuanlaitossa myöhemmin. Jos et käytä lientä, kaada se pahvitölkkiin, jäähdytä ja teippaa kiinni. Rasvaisen liemen voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi, kun vie purkin Kinkkutemppu-logolla varustettuun kierrätysastiaan. Keräyspaikkakunnat ja -pisteet löytävät osoitteesta www.kinkkutemppu.com. Jos paikkakunnallasi ei ole keräyspistettä, jäähtynyt liemi kuuluu bio- tai sekajätteeseen, ei viemäriin.

Herkullista joulua!

» Takaisin uutisiin