Broileria kulutettiin viime vuonna ennätysmäärä

Julkaistu 26.03.2021

 

Suomalaiset söivät broileria vuonna 2020 enemmän kuin koskaan aikaisemmin, yhteensä 141,1 miljoonaa kiloa. Kulutus kasvoi viisi prosenttia ja kattoi kolmanneksen lihan kokonaiskulutuksesta. Broilerin suosio perustuu helppouteen, monikäyttöisyyteen, terveellisyyteen ja makuun. Kulutuksen kotimaisuusaste kasvoi 87,7 prosenttiin.

 

Vuonna 2020 broileria kulutettiin Suomessa 141,1 miljoonaa kiloa luullisena lihana laskettuna. Määrä on viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kulutuksen kotimaisuusaste kasvoi 87,7 prosenttiin. Vuonna 2019 kotimaisuusaste oli 86,1 prosenttia.

Suomalainen broileri kasvaa ilman antibiootteja

Suomessa broilerituotantoa kehitetään koko ketjun yhteistyönä. Suomalainen broileri on turvallista. Kasvatuksessa ei käytetä antibiootteja ja jokainen parvi tutkitaan salmonellan varalta. Hyvät tuotanto-olosuhteet, ennaltaehkäisevät terveydenhuoltotoimet ja laadukas ravinto turvaavat lintujen terveyttä ja hyvinvointia. Linnut kasvavat vapaina kasvattamoiden lattialla. Lintujen nokkia ei typistetä ja käyttäytymisongelmia ehkäistään hyvien olosuhteiden lisäksi orsilla ja muilla virikkeillä.

Broilerituotantomme hiilijalanjälki alittaa kansainvälisen keskiarvon. Työtä suomalaisen broilerin hiilijalanjäljen pienentämiseksi tehdään systemaattisesti muun muassa rehustuksen ja tilakohtaisten ilmastoreseptien avulla.

Helppoa, maukasta ja terveellistä

Vaikka broileria syödään paljon arkena ja leikkeleenä leivän päällä, siitä saa myös juhlaruokaa. Kokonaisena paistettu tai grillattu broileri on mehukas pääsiäispöydän herkku, joka on helppo maustaa mieleiseksi. Maukas paisti syntyy myös valmiiksi maustetuista kokonaisista tai halkaistuista vaihtoehdoista.

Monikäyttöisyyden, vähärasvaisuuden, mureuden ja hyvän maun lisäksi broileria pidetään helppona ja nopeana valmistaa ruuaksi. Vähärasvainen broileri arvioidaan kaikkein terveellisimmäksi lihaksi kalan jälkeen.

 Lukuja lihankulutuksesta vuonna 2020:

  • Valtaosa, 93 prosenttia suomalaista söi lihaa jossain muodossa. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa valitsi lautaselleen 76 prosenttia kuluttajista.
  • Lihansyöntiä ilmoitti vähentäneensä 15 prosenttia suomalaisista, lisääjiä oli viisi prosenttia.
  • Vuonna 2020 lihan kokonaiskäyttö säilyi edellisvuoden tasolla, lihaa kulutettiin noin 423 miljoonaa kiloa luullisena lihana laskettuna.
  • Kotimaisen lihan suosio kasvoi kaikissa lihalajeissa ja kotimaisuusaste oli 82,8 prosenttia.

 

Lähteet: Lihabarometri 2020, TNS Kantar Agri Oy ja Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2020, TNS Kantar Agri Oy / Lihatiedotusyhdistys ry

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567, riitta.stirkkinen@lihatiedotus.fi, www.lihatiedotus.fi

 

» Takaisin uutisiin