Baltiasta palaavat metsästäjät tehovalvontaan

Julkaistu 31.10.2016

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo yhdessä Tullin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäreiden kanssa Suomeen palaavia metsästysmatkailijoita afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen ehkäisemiseksi.

Tarkastuksilla pyritään estämään villisianlihan ja -ruhojen laiton maahantuonti Virosta sekä suuresta osasta Latviaa ja Liettuaa. Tehovalvontaa tehdään Helsingin Länsisatamassa viikoilla 44 ja 45.

Tarkastusten yhteydessä matkustajille jaetaan tietoa herkästi leviävästä ASF-viruksesta. Afrikkalainen sikarutto on vakava sianlihan tuotantoa ja villisikoja uhkaava eläintauti, joka on levinnyt vaarallisesti Suomen lähialueilla Baltiassa. Afrikkalaista sikaruttoa on todettu laajalti myös Venäjällä ja Puolassa.

Koko Viro sekä suurin osa Latviasta ja Liettuasta ovat rajoitusaluetta, josta on kiellettyä tuoda villisianlihaa tai muita villisikatuotteita Suomeen. Evira suosittaa, ettei villisianlihaa tuotaisi Baltian maista tai Puolasta myöskään rajoitusalueiden ulkopuolelta, sillä taudin leviämisen ja toteamisen välillä voi kulua aikaa.

Suomeen levitessään afrikkalainen sikarutto aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle kansainvälisen kaupan pysähtymisen, eläinten hävittämisen sekä tilojen saneerauksen vuoksi. Tautiin ei ole hoitoa eikä rokotetta, mutta se ei tartu ihmiseen.

Lähde: Eviran tiedote 31.10.2016
 

» Takaisin uutisiin