Täyteläiset lihapadat ovat syksyn maukkaita ja helppoja herkkuja

Julkaistu 20.10.2020

 

Ilmojen viiletessä ja iltojen pimetessä kannattaa ottaa pata käyttöön. Maukas ja suussa sulava lihapata syntyy uunissa tai liedellä, kunhan malttaa kypsentää lihaa riittävän pitkään. Pitkään kypsyessään luuta ja sidekudosta sisältävät sitkeätkin ruhonosat kypsyvät täyteläisiksi herkuiksi makeiden juuresten kera.

Parhaimmat lihapadat syntyvät lihasta, jossa on luuta ja sidekudosta. Pitkään kypsyessään liha mureutuu ja luussa ja sidekudoksessa olevat makuaineet tuovat liemeen täyteläisyyttä. Padat voi maustaa monella tapaa. Yksinkertaisimmillaan lihapadan hyvä maku syntyy maukkaan lihan ohella vain juureksista, sipulista, pippurista ja laakerinlehdestä, kuten suomalaisten suosikissa karjalanpaistissa. Kansainvälistä makua patoihin saa esimerkiksi tomaatista, yrteistä, valkosipulista, hillosipuleista, kanelista, neilikasta tai tilkasta punaviiniä.

Lihapadan paras kypsennysastia on kuumennuksen kestävä, mielellään kannellinen pata. Kannen voi tarvittaessa korvata alumiinifoliolla.

Karjalanpaisti
6 annosta

Noin 1 kg (luullista) porsaan ja naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai kylkeä
2 porkkanaa
1 palsternakka
pala lanttua
2 sipulia
1 tl suolaa
5 kpl maustepippuria
5 kpl mustapippuria
2 laakerinlehteä
Kiehuvaa vettä

Uunipata tai muu uuninkestävä vuoka.

Vinkki: Voit käyttää myös kaupasta saatavia valmiiksi leikattuja karjalanpaistilihoja.

Ota lihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa reiluiksi paloiksi, älä poista luita tai sidekudosta. Kuori juurekset ja sipuli ja leikkaa lohkoiksi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä lihapalat laakeaan uunivuokaan ja anna lihan ruskistua kuumassa uunissa 10-15 minuuttia. Kaada lihakuutiot pataan, lisää mausteet ja sekoita sipuli ja juurekset joukkoon. Kaada pataan kiehuvaa vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Alenna uunin lämpö 175 asteeseen ja työnnä pata uuniin. Kypsennä noin pari tuntia. Sekoita pari kertaa kypsentämisen aikana ja lisää kiehuvaa vettä tarvittaessa. Laita kansi päälle kypsennyksen loppuvaiheessa. Tarjoa keitettyjen perunoiden, puolukkasurvoksen ja suolakurkkujen kanssa.

Stroganoff
6 annosta

700 g naudan ulkopaistia
1 sipuli silputtuna
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
1 lihaliemikuutio
3 rkl vehnäjauhoja
3/4 dl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
1 laakerinlehti
5-6 dl vettä

Keittämisen kestävä kannellinen pata.

Tarjoiluun: 2 tomaattia, pala purjon vihreää osaa ja pieni purkki smetanaa

Kuutioi liha ja ruskista huoneenlämpöiset lihakuutiot ja sipulisilppu useammassa erässä paistinpannussa liedellä ja kaada ruskistetut kuutiot pataan. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja sekoita murennettu liemikuutio ja jauhot joukkoon. Lisää tomaattipyree, sokeri, murskattu laakerinlehti ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta pataa liedellä miedossa lämmössä kannen alla 60-90 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Tarkista lihan kypsyys ja maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Halkaise tomaatit, poista siemenet ja kuutioi puolikkaat sekä silppua purjo. Vaahdota smetana kevyesti ja tarjoa lisukkeet erikseen. Nauti juuresmuusin, keitetyn ohran tai täysjyväriisin kera.

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, riitta.stirkkinen@lihatiedotus.fi, 050 560 2567

Liitekuvat: Karjalanpaisti ja Stroganoff

 

» Takaisin uutisiin