Syksyn mehukkaimmat kaalikääryleet

Julkaistu 04.09.2015

Uuden sadon  kasvikset ja juurekset ovat parhaimmillaan. Yksi syksyn suurista herkuista on kaalikääryleet, joita kannattaa tehdä ainakin kerran syksyssä. 

Perinteiset kaalikääryleet tehdään keräkaalista, mutta niihin voi käyttää myös suippokaalia tai vähän pehmeämpilehtistä savoijinkaalia. Mehevin täyte syntyy, kun se tehdään sika-nautajauhelihasta, keitetystä ohrasta ja maustetaan hyvin.

 

Kaalikääryleet, noin 20 kpl

1,5 kg keräkaalia tai suippokaalia
2 tl  suolaa
2 l vettä

Täyte
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
400 g sika-nautajauhelihaa
2 kpl kananmunia
1 dl ruokakermaa tai kaalin keitinlientä
1½ tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1 tl meiramia
2 dl  kypsiä ohrasuurimoita

Pinnalle
3 rkl  siirappia

Koverra juuresveitsellä kaalista kanta pois. Nosta kaali kattilaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrota kaalista lehtiä sitä mukaan, kun ne pehmenevät. Jäähdytä lehdet kylmässä vedessä ja nosta ne keittiöpyyhkeen päälle kuivahtamaan. Säästä keitinliemi.

Valuta loput kypsästä kaalista ja hienonna osa, noin 3 dl täytteeksi. Kuori ja silppua sipuli ja kuullota sipuli kevyesti pannulla öljyssä. Sekoita yhteen jauheliha, sipuli ja muut täytteen ainekset ja mausta seos. Täyte saa olla löysähköä.

Ohenna tarvittaessa kaalinlehtien lehtiruotia ja levitä lehdet työlaudalle. Jaa täyte kaalinlehdille, taita lehtien reunat sivulta täytteen päälle  ja rullaa alareunasta alkaen paketiksi.

Nostele kaalikääryleet uunipannulle vieri viereen saumapuoli alaspäin ja valuta päälle siirappia. Lorauta pannulle myös hieman kaalin keitinlientä.

Kypsennä kaalikääryleitä uunissa 200 asteessa, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Alenna lämpö 150 asteeseen ja hauduta vielä noin 1 1/2 tuntia. Valele kääryleitä kypsymisen aikana kaalin keitinliemellä.

Tarjoa raikkaan puolukkasurvoksen kera.

» Takaisin uutisiin