Suomessa lihaa syödään kohtuullisesti

Julkaistu 05.07.2016

Tuoreen Ravintotaseen 2015 ennakkotietojen mukaan suomalainen söi viime vuonna lihaa yhteensä 79,4 kiloa. Määrä on noin kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvu johtui pääasiassa broilerin kulutuksen kasvusta. Kun huomioidaan luut ja hävikki, syödyn kypsän lihan määrä oli noin puolet tilastoidun lihan määrästä, reilu 40 kiloa.

Kaikissa maissa lihan kulutus ja tuotanto tilastoidaan aina luullisena lihana eli ns. ruholihana. Syödyn lihan määrä saadaan, kun kulutusluvusta vähennetään luiden lisäksi kypsennys- ja muu hävikki, jolloin määrä on noin puolet luullisen lihan määrästä. Siten suomalainen söi viime vuonna kypsää lihaa reilu 40 kiloa, ei Ravintotaseeseen tilastoitua 79,4 kiloa, joka on luullisen lihan määrä.

Vaalean lihan kulutus kasvussa

Suomessa lihan kokonaiskulutus on kasvanut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana reilu 10 kiloa henkeä kohden. Viime vuonna siipikarjanlihaa syötiin 21,6 kiloa luullisena lihana. Punaisen lihan kulutus on kuitenkin ollut tasaista ja kulutuksen kasvu johtuu vaalean lihan, erityisesti broilerin kulutuksen kasvusta.

Suositus: punaista lihaa ja lihavalmisteita 500 grammaa viikossa

Ravitsemussuosituksissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan (sika, nauta ja lammas) ja lihavalmisteiden käyttöä ja suosimaan vaaleaa siipikarjan lihaa. Suositeltava määrä lihavalmisteita ja punaista kypsää lihaa on 500 grammaa viikossa. Viime vuonna syödyn kypsän punaisen lihan ja lihavalmisteiden määrä luut ja hävikki huomioiden oli suosituksen mukainen, keskimäärin 507 grammaa viikossa . Suositusta muiden lihojen tai lihan kokonaiskulutusmääräksi ei anneta. 

Lihan kulutus Suomessa kg / hlö luullista lihaa
 

Vuosi Sika Nauta Lamm. Siipik. Hev. Poro Hirvi Riista Elimet Liha yhteensä
luullista lihaa
1970 21,0 21,2 0,3 0,8 0,9 .. .. .. .. 44,2
1975 27,5 24,9 0,2 2,4 0,6 .. .. .. .. 55,6
1980 30,5 24,0 0,2 3,0 0,2 0,3 .. 3,3 4,3 65,8
1985 33,0 21,7 0,3 4,3 0,2 0,5 .. 2,3 5,0 67,3
1990 33,0 21,8 0,3 6,8 0,1 0,7 .. 1,7 2,7 67,1
1995 32,5 19,0 0,5 8,7 0,1 0,5 1,0 1,3 2,1 64,7
2000 32,6 19,1 0,4 13,3 0,2 0,4 1,8 2,0 1,2 69,2
2005 33,5 18,6 0,3 16,1 0,2 0,6 2,1 0,2 1,4 72,9
2010 34,9 18,6 0,5 18,2 0,5 0,5 1,8 0,2 1,0 76,2
2011 36,4 18,6 0,7 18,2 0,5 0,5 1,9 0,3 0,6 77,7
2012 36,0 18,7 0,7 18,7 0,5 0,5 1,6 0,2 0,5 77,5
2013 35,6 18,4 0,6 19,5 0,6 0,5 1,2 0,2 0,5 77,1
2014 34,6 18,7 0,6 20,1 0,5 0,4 1,1 0,3 0,2 76,6
2015 35,1 19,2 0,7 21,6 0,4 0,5 1,2 0,2 0,5 79,4

Lähteet: Tike ja Luke

Eurooppalaisittain suomalaiset ovat kuitenkin edelleen kohtuullisia lihan syöjiä. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n kokoaman Elintarviketalous 2016 -julkaisun mukaan  EU-28 -maissa lihaa syötiin vuonna 2015 keskimäärin 87,3 kiloa luullisena lihana henkeä kohti.


 

» Takaisin uutisiin