Suomalainen liha ei sisällä antibiootteja

Julkaistu 19.10.2016

Suomalaisessa lihantuotannossa antibiootteja ei koskaan käytetä ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti, vaan ainoastaan yksittäisten eläinten sairauksien hoitoon. Silloinkin valvotusti ja eläinlääkärien määräyksestä.

Suomalaisessa lihantuotannossa antibiootteja ei koskaan käytetä ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti, vaan ainoastaan yksittäisten eläinten sairauksien hoitoon. Silloinkin valvotusti ja eläinlääkärien määräyksestä.

Joissakin maissa antibiootteja käytetään rutiininomaisesti lisäämään eläinten kasvua ja ehkäisemään sairauksia. Antibioottien rutiinikäytön pelätään lisävään ihmisillekin vaarallisten, antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden lisääntymistä.

Suomessa ns. antibioottilihaa on helppo välttää, kun valitsee kotimaisen vaihtoehdon.  Lainsäädäntömme takaa, että lihantuotannossa antibiootteja ei koskaan käytetä ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti vaan ainoastaan yksittäisten eläinten hoitoon, valvotusti ja eläinlääkärin määräyksestä.

Meillä antibioottien tarve on muutenkin vähäinen, sillä eläinten kasvatuksessa keskitytään sairauksien ennaltaehkäisyyn järjestelmällisen terveydenhuoltotyön ja hyvän tuotantohygienia avulla. Pitkäjänteisen työn avulla monet tavalliset eläintaudit on saatu lähes kokonaan saneerattua Suomesta. Kotimainen liha on turvallinen valinta, sillä lihantuotantomme on pääosin sopimustuotantoa, joka on tiukasti valvottua, läpinäkyvää ja jäljitettävissä.

Lähde: Eläinten terveys ETT ry

» Takaisin uutisiin