Näin paistat mehevän kinkun

Julkaistu 10.12.2015

Sinappihuntuinen korppujauhoilla kuorrutettu kinkku on joulun ruokaperinnettä parhaimmillaan. Mehevä kinkku syntyy, kun antaa kinkun sulaa riittävän hitaasti ja paistaa sen miedossa lämmössä.

Jos kinkku on pakastettu, varaa sulatukseen aikaa. Anna kinkun sulaa omassa pakkauksessaan jääkaapissa tai kylmiössä. Huoneenlämmössä kinkku sulaa liian nopeasti ja jää helposti sisältä jäiseksi.

Pieni, 2-3 kilon kinkku sulaa 1-2 vuorokaudessa. Keskikokoisen, 5-7 kiloa painavan kinkun sulaminen kestää 2-3 vuorokautta. Iso, noin 10 kilon kinkku vaatii jopa 4-5 vuorokautta sulaakseen täysin.

Huomio vielä, että luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Varmista, että kinkku on täysin sula ennen paistoa. Ota kinkku huoneenlämpöön pari kolme tuntia ennen uuniin laittoa ja tarkista sisälämpötila. Kinkku on valmis uuniin, kun lämpötila on noin +10 astetta.

Kinkun paisto onnistuu sähköuunissa, kiertoilmauunissa ja leivinuunissa. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jos käytät kiertoilmauunia, paistolämpötilan tulee olla noin 20 astetta muita uuneja alhaisempi. Poista kinkku muovikääreestä ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa pinta talouspaperilla. Jätä verkko paikalleen, sillä se pitää kinkun ryhdikkäänä paiston aikana.

Kinkun voi paistaa joko ritilällä tai paistopussissa. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan, selkään tai kylkeen. Jos kinkku on pussissa, työnnä mittari ulkopuolelta pussin läpi. Aseta mittari niin, että sen näkee helposti uunin luukusta. Nosta kinkku uuniritilälle ja laita ritilän alle uunipannu, jossa on sen verran vettä, että kinkusta tippuva neste ei pala pannuun kiinni. Vettä voi tarvittaessa lisätä paiston aikana.

Paista kinkkua 200 asteessa noin tunti ja alenna sen jälkeen lämpötila noin 110 -120 asteeseen. Paistamiseen kuluu aikaa noin tunti kiloa kohti. Jatka kypsennystä, kunnes mittari näyttää 75 -78 astetta. Jos pidät mureammasta kinkusta, paista kinkkua 80 asteeseen saakka.  Anna kinkun vetäytyä folioon tai voipaperiin käärittynä puolisen tuntia. Kinkku kypsyy vielä vetäytymisen aikana.

Viimeistele kinkku kuorruttamalla. Poista verkko ja nahka sekä osa silavasta. Sivele kuorrutetta kinkun pintaan ja paista kinkkua 250 asteessa kymmenisen minuuttia.

» Takaisin uutisiin