Monikäyttöinen broileri vahvistaa asemaansa suomalaisten ruokapöydissä

Julkaistu 06.04.2020

 

Broilerin asema suomalaisten ruokapöydissä on vahva. Vuonna 2019 broileria kulutettiin yhteensä noin 136 miljoonaa kiloa, neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Määrä on reilu kolmannes kaikesta Suomessa syödystä lihasta. Broileria syödään helppouden, monikäyttöisyyden ja maukkauden takia. Käyttöä puoltavat myös entistä monipuolisempi tuotevalikoima. Vähärasvaista broileria pidetään kaikkein terveellisimpänä lihana.

Kokonainen broileri on pääsiäispöydän kruunu

Vaikka broileria/kanaa syödään paljon arkena ja leikkeleenä leivän päällä, se sopii hyvin myös juhlapöytien herkuksi. Kokonaisena uunissa paistettu broileri on pääsiäispöydän kruunu, jonka voi maustaa mieleisekseen tai käyttää valmiiksi maustettuja kokonaisia tai halkaistuja vaihtoehtoja.

Monenlaisten käyttömahdollisuuksien, vähärasvaisuuden, mureuden ja hyvän maun lisäksi kuluttajat pitävät broileria helppona ja nopeana valmistaa ruuaksi. Vähärasvaista broileria pidetään kaikkein terveellisimpänä lihana kalan jälkeen.

Suomalainen broileri kasvaa ilman antibiootteja

Suomessa kasvatettu broileri on turvallista. Kasvatuksessa ei käytetä antibiootteja eikä parvissa ole salmonellaa. Tuotantoa kehitetään tiiviisti koko ketjun yhteistyönä. Linnut kasvavat vapaina kasvattamoiden lattialla. Ruokintaa ja olosuhteita seurataan tarkasti. Lintujen nokkia ei typistetä ja käyttäytymisongelmia ehkäistään hyvien kasvuolosuhteiden lisäksi orsilla ja muilla virikkeillä.

Kulutus edelleen kasvussa - joka kolmas syöty lihakilo on broileria

Vuonna 2019 broileria tuotettiin Suomessa 131,9 miljoonaa kiloa ja kulutettiin 135,8 miljoonaa kiloa. Tuotanto kasvoi kolme prosenttia ja kulutus neljä prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kulutus on lähes kaksinkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana. Kulutuksen kotimaisuusaste oli 86,1 prosenttia. Broilerin osuus lihan kokonaiskulutuksesta oli 32 prosenttia. Tuotanto ja kulutus tilastoidaan luullisena lihana. Syödyn lihan määrä on noin puolet luullisen lihan määrästä.

Valtaosa, 96 prosenttia suomalaista syö lihaa jossain muodossa. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa valitsee lautaselleen 81 prosenttia kuluttajista.

Lähteet: Lihabarometri 2019, TNS Kantar Agri Oy ja Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2019, TNS Kantar Agri Oy / Lihatiedostusyhdistys ry

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567, riitta.stirkkinen@lihatiedotus.fi, www.lihatiedotus.fi

 

 

 

 

 

 

» Takaisin uutisiin