Makkara, kesägrillien takuuvarma herkku

Julkaistu 10.06.2016

Makkara on kesägrillien takuuvarma herkku, vaikka grilliin sopivien tuotteiden tarjonta on monipuolistunut ja grillauksesta on tullut koko perheen tai ystäväporukan ruoanlaittotapahtuma.

Viime vuonna Suomessa myytiin kesäkuukausina reilu 12 miljoonaa kiloa makkaraa, lähes 60 % koko vuoden myynnistä. Noin puolet koko määrästä oli runsaasti lihaa sisältäviä makkaroita ja toinen puoli perinteisiä grillimakkaroita. Kulutushuippu oli juhannusviikolla, jolloin kauppoihin toimitettiin noin 1,4 miljoonaa kiloa makkaraa.

Grillimakkara syntyi 1970-luvun taitteessa, kun Suomessa innostuttiin grillauksesta. Tuolloin kehitettiin grillaamiseen hyvin soveltuva lenkkiä pienempi, mutta nakkia suurempi makkara, grillimakkara.

”Grillimakkarat olivat alkuun mietoja, lähinnä sian- ja naudanlihaa sisältäviä perusmakkaroita”, kertoo Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta. Vähitellen niitä alettiin maustaa vahvemmin esimerkiksi juustolla ja pippureilla. Nyt grillimakkaroille makua antavat muun muassa paprika, valkosipuli, chili, curry ja savu. ”Sian- ja naudanlihan ohella makkaroihin käytetään myös siipikarjanlihaa ja yksi tämän kesän uutuuksista on pelkästään broilerista tehty grillimakkara”, jatkaa Stirkkinen. Uutuuksia on myös raakamakkaroissa, joiden suosio on kasvanut parin viime vuoden aikana. Vaikka maut ovat monipuolistuneet, perinteisten grillimakkaroiden ystävät löytävät edelleen omat suosikkinsa makkarahyllystä.

Grillaus on sääsidonnaista ja lämpimän toukokuun jälkeen monen grillausinto on saattanut hieman hiipua. ”Viimeistään juhannuksena grillit kuitenkin sytytetään ja ritilöillä tirisevät mehukkaat makkarat, olipa sää mikä tahansa”, uskoo Stirkkinen.

Myyntiluvut on saatu Analyse²:n ja Suomen Elintarviketeollisuuden Tietopalvelu ETU Oy:n SELMA-seurantapalvelusta, joka perustuu tavarantoimittajien antamaan tietoon.

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, Lihatiedotus, p. 050 560 2567

» Takaisin uutisiin