Lihassa on runsaasti ravintoaineita - ihan luonnostaan

Julkaistu 02.10.2018Hyvä ruoka syntyy laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista, maistuu herkulliselta ja houkuttelee syömään. Hyvä ruoka on värikäs ja monipuolinen kokonaisuus, josta saa sopivasti kaikkia tärkeitä ravintoaineita. Lihassa on luonnostaan lähes kaikki, mitä ihminen tarvitse. Siihen ei tarvitse lisätä mitään.

Liha on luonnostaan runsaasti ravintoaineita sisältävää ruokaa
Lihassa on luonnostaan lähes kaikki ravintoaineet, joita ihminen tarvitsee: energiaa, rasvaa, laadukasta proteiinia, B-ryhmän vitamiineja sekä rautaa, sinkkiä ja muita tärkeitä kivennäisaineita. Lihaan ei tarvitse lisätä mitään.

Suo­ma­lai­set aikuiset saa­vat li­has­ta noin viidenneksen energiasta ja tyydyttyneestä rasvasta sekä noin kolmanneksen proteiinista. Li­ha tuo ruo­ka­va­lioon myös hyvin imeytyvää rautaa, sinkkiä, seleeniä, fosforia, magnesiumia sekä B-ryhmän vitamiineja.

Riittävästi proteiinia ikääntyneille
Vaikka suomalaisten aikuisten ruokatottumukset ovat FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan joiltakin osin huonontuneet, proteiinin saanti on keskimäärin riittävää. Laadukasta proteiinia saadaan lihan ohella maidosta, kalasta ja kananmunista. On kuitenkin ikäryhmiä, esimerkiksi vähän liikkuvat ikääntyneet, joiden proteiinin saannin varmistaminen on tärkeää. Parhaiten proteiinia saa monipuolisesta ruuasta. Samalla elimistöön tulee muita ruuan sisältämiä tärkeitä ravintoaineita.

Pienikin määrä lihaa parantaa naisten raudan saantia
Ruokatottumusten muutokset ovat vaikuttaneet 18-54 -vuotiaat naisten raudan saantiin. He saavat liian vähän rautaa, keskimäärin noin 72 prosenttia suositeltavasta saannista. Miesten raudan saanti on riittävää.

Liha on hyvä raudan lähde. Keskikokoinen annos naudanpaistia kattaa lähes kaksi kolmannesta suositeltavasta raudan päiväsaannista. ”Jo pienelläkin liha- ja maksaruokien, sekä täysjyväviljan, vihannesten ja kasvisten lisäyksellä naisten raudan saanti paranisi helposti,” kannustaa Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta.

Liha maistuu hyvältä
Noin 94 prosenttia suomalaisista syö lihaa. Lihaa syödään hyvän maun, helppouden, hyvän ravintosisällön ja tottumuksen takia. Hyvä maku on monelle tärkein syys syödä lihaa. ”Lihan täyteläinen maku syntyy proteiineista, umamiyhdisteistä ja pienestä hapokkuudesta,” kertoo Stirkkinen. Lihaisa umamin maku voimistuu kypsennyksen aikana ja vahvistaa lihan omaa makua.

Kun valitsee suomalaista lihaa, tietää mitä syö. Suomalainen liha on turvallista, vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää. Se tuo myös työtä, hyvinvointia ja ruokaturvaa koko Suomelle.  

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567

» Takaisin uutisiin