Lihassa on kaikki kohdallaan

Julkaistu 27.08.2020

 

Hyvä ruoka on herkullista. Se on tehty tuoreista raaka-aineista ja on värikästä ja monipuolista. Hyvä ruoka houkuttelee syömään. Siitä saa sopivasti energiaa ja riittävästi tarpeellisia ravintoaineita. Liha on hyvää ruokaa ja tärkeä osa monipuolista, suosituksen mukaista ruokavaliota. Lihassa on luonnostaan lähes kaikki, mitä tarvitaan.

Liha on hyvää ruokaa ja sisältää luonnostaan lähes kaikkia ravintoaineita, joita ihminen tarvitsee: laadukasta proteiinia, rasvaa, B12- ja muita B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita, erityisesti rautaa hyvin imeytyvässä muodossa. Lihaan ei tarvitse lisätä mitään.

Suomalaiset aikuiset saavat FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan keskimäärin riittävästi proteiinia ruuasta. On kuitenkin tiettyjä väestöryhmiä, kuten vähän syövät ja vähän liikkuvat vanhukset, joiden riittävään proteiinin saantiin on syytä kiinnittää huomiota. Proteiini on tärkeää lihaskunnon ja liikuntakyvyn ylläpitämisessä. Proteiinia saa helposti tutuista, maistuvista liharuuista. Proteiinia tulee myös maidosta, kalasta, kananmunista ja palkokasveista. Lihaa syömällä turvataan myös B12-vitamiinin ja raudan saantia.

Laaturautaa kasvuun ja kehitykseen
Rauta on tärkeää varsinkin kasvaville lapsille ja nuorille. Pitkään kestänyt vähäinen saanti voi johtaa raudanpuutokseen. Liha on hyvä imeytyvän raudan lähde. Pienikin määrä lihaa parantaa saantia ja auttaa kasvikunnan raudan imeytymistä.

Päiväkotilasten elintapoja selvittävän Dagis-hankkeen mukaan jo pienten lasten raudan saantiin on hyvä kiinnittää huomiota. On lapsia, jotka saavat suosituksiin nähden liian vähän rautaa ruuasta. Pitkäaikainen niukka saanti voi äärimmillään johtaa ongelmiin esimerkiksi oppimisessa.

Raudanpuutoksen riski kasvaa myös, kun lapsi tulee murrosikään. Erityisesti tyttöjen ja paljon liikkuvien nuorten kannattaa miettiä omaa ruokavaliotaan. Runsaat kuukautiset ja aktiivinen liikunta verottavat rautavarastoja. Monet saattavat myös kokeilla ruokavalioita, jotka voivat heikentää raudan saantia.

Monipuolisesti ja sopivasti suomalaista
Kokonaisuus on tärkeintä ruuassakin. Monipuolinen, vaihteleva, runsaasti kasviksia ja suosituksen mukaisesti lihaa sisältävä ruokavalio turvaa terveyttä. Kun syö suomalaista lihaa, tietää mitä syö. Suomalainen tuotantoketju on tehokas, läpinäkyvä, kestävä ja jäljitettävä tuotantotilalle asti.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto 2017 -tutkimus ja Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin Dagis-tutkimushanke päiväkotimaailmassa.

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567, riitta.stirkkinen@lihatiedotus.fi, www.lihatiedotus.fi

» Takaisin uutisiin