Lihan asema suomalaisten ruokalautasilla on edelleen vakaa

Julkaistu 16.01.2020

 

Lihan asema suomalaisten ruokalautasilla on edelleen vakaa. Suurin osa, 96 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Enimmällä osalla lihan käyttö on säilynyt ennallaan eikä pyrkimys lihan syönnin vähentämiseen ole lisääntynyt. Lihan syöntiä puoltavat hyvä maku, tottumus ja ravintosisältö.

Suomalaisten lihan syöntiä selvitettiin Kantar TNS Agri Oy:n tekemällä tutkimuksella lokakuussa 2019. Tuloksista selviää, että 96 prosenttia suomalaista syö lihaa jossain muodossa. Lihaa syömättömiä kuluttajia on 4 prosenttia, hieman vähemmän kuin vuonna 2018, jolloin 7 prosenttia suomalaisista ei syönyt lihaa lainkaan. Päivittäin tai lähes päivittäin lihaa syövien määrä on noussut. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa syödään 81 prosentissa kotitalouksista.

Lihaa syödään ensisijaisesti maun, tottumuksen ja hyvän ravintosisällön takia. Tottumus mainitaan syyksi useammin kuin edellisvuonna ja myös hyvän maun merkitys on korostunut. Aiempaa useammalle lihan syöntiä puoltaa myös sen monipuolisuus.

Pyrkimys lihan käytön vähentämiseen ei ole lisääntynyt

Tutkimus selvitti myös lihan syönnin lisäämistä ja vähentämistä. Enimmällä osalla, seitsemällä kuluttajalla kymmenestä lihan käyttö on pysynyt ennallaan. Lihan syöntiä sanoo vähentäneenä 22 prosenttia ja lisänneensä 4 prosenttia vastaajista. Vähentäjiä on sama määrä kuin edellisvuonna ja lisääjiä on 2 prosenttiyksikköä enemmän. Syyt lihan käytön vähentämiseen ovat pääosin samoja kuin niillä, jotka eivät syö lihaa lainkaan. Tärkeimpinä eettiset, ekologiset ja terveydelliset syyt. Osalle liha ei vaan enää maistu ja osa on vähentänyt lihan käyttöä taloudellisista syistä.

Lihan syönnin useuden ja vähentäjien määrän perusteella lihan kokonaiskäyttö Suomessa on säilynyt melko vakaana. Lihan ja varsinkin punaisen lihan kulutuksen vähentämiseen pyrkii edelleen joka viides. Alustavien ennakkotietojen mukaan broilerin käytön kasvu on jatkunut ja korvannut muun lihan käyttöä vuonna 2019.

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567, riitta.stirkkinen@lihatiedotus.fi, www.lihatiedotus.fi

Lähde: Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2019 -tutkimus, johon vastasi 1 108 yli 15-vuotiasta suomalaista, pl. Ahvenanmaa. Virhemarginaali +/- 3. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy 18.-23.10.2019 Lihatiedotuksen toimeksiannosta.

Liitekuva: Lihan syönnin useus 2008-2019

» Takaisin uutisiin