Lihakokin kesätärpit

Julkaistu 04.07.2016

Vaikka kesä ei ole toistaiseksi ollut kovin helteinen, niin vähäisestäkin lämmöstä nauttivat ruoassa olevat haitalliset mikrobit. Kun ruokaa tehdään paljon ulkona ja kuljetetaan autoissa ja eväskasseissa, elintarvikkeiden oikea käsittely on tärkeää. Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden, kuten lihan kanssa tarvitaan erityistä tarkkuutta. Kesäisetkin liharuoat ovat maukkaita ja turvallisia, kun varmistaa kylmäketjun jatkuvuuden ja hyvän käsittelyhygienian.

Lihan säilyttäminen kylmässä ennen ruoanvalmistusta on tärkeää. Siksi kannattaa varmistaa kylmäketjun jatkuvuus ja kiinnittää huomioita lihan kuljetus-, säilytys- ja valmistusolosuhteisiin.

Valmis pakkaus parantaa säilyvyyttä
Valmiiksi pakattu liha säilyy paremmin kuin palvelumyynnistä ostetut tuotteet. Teollisuudessa liha pakataan aina tuoreena, hygieenisesti ja kylmässä, vain muutaman asteen lämpötilassa.

Kotona liha säilytetään kylmässä, mieluiten alle + 4 asteessa. Grillimakkarat ovat kypsennettyjä ja säilyvät siksi tuoretta lihaa paremmin. Pakkauksissa olevia säilytysohjeita kannattaa silti aina noudattaa.

Riittävän kypsäksi

”Vaikka trendinä on tarjota liha melko raakana, niin kaikille lihoille se ei sovi. Naudanlihan voi tarjota hyvinkin punertavana, mutta broileri, possu ja jauheliha kypsennetään aina kunnolla,” muistuttaa Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta. Jauheliha on kypsää, kun se on sisältä harmaata. Broileri ja possu ovat kypsiä, kun liha on vaaleaa ja tikulla kokeiltaessa lihasta tihkuva neste on kirkasta ja väritöntä.

Hyvää hygieniaa tarvitaan myös keittiössä. Raa'alle ja kypsälle lihalle varataan eri leikkuulaudat ja mielellään myös eri veitset. Työvälineet pestään heti käytön jälkeen.

Lihakokin kesätärpit

1. Nosta liha ja lihavalmisteet ostokärryyn viimeisenä
2. Osta valmiiksi pakattua lihaa
3. Vakuumiin pakatut grillimakkarat ovat kypsiä ja säilyvät tuoretta lihaa paremmin
4. Varaa kylmälaukku tai pakasteille tarkoitettu kylmäpussi lihan kuljetukseen 
5. Laita liha kotona heti jääkaappiin tai muuhun kylmätilaan
6. Huolehdi jääkaapin oikeasta lämpötilasta, alle + 4 astetta on sopiva lihalle
7. Kypsennä liha riittävän kypsäksi
8. Muista hyvä keittiöhygienia ja pese myös kädet riittävän usein

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, riitta.stirkkinen(at)lihatiedotus.fi

» Takaisin uutisiin