Lihaan suhtaudutaan kriittisemmin, mutta liharuoista nautitaan entiseen tapaan

Julkaistu 15.03.2017

Suomalaisten suhtautuminen lihaan on muuttunut kriittisemmäksi. Silti lähes kolme neljästä suomalaisesta sanoo edelleen nauttivansa tai ainakin pitävänsä liharuoista ja syövänsä niitä usein.

Valtaosa, 93 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Noin 71 prosenttia sanoo nauttivansa liharuoista tai pitää lihaa ihan hyvänä ruokana ja syö sitä säännöllisesti. Määrä on pysynyt vakaana viimeisten vuosien aikana. Joka viides sanoo syövänsä lihaa, mutta ei pidä sen jättämistä ruokavaliosta suurena haittanakaan. Suurin muutos on tapahtunut niissä kuluttajissa, jotka syövät lihaa harvoin tai ei ollenkaan. Heidän osuutensa on kasvanut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Nyt joka kymmenes sanoo syövänsä lihaa harvoin tai ei koskaan.

Kokonaisuus ratkaisee ruoassakin

Yksittäiset ruoka-aineet eivät edistä tai heikennä terveyttä, vaan kokonaisuus ratkaisee ruoassakin. Suositusten mukainen, maukas ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, juureksia ja marjoja sekä palkokasveja, täysjyväviljaa, pehmeää rasvaa, vähärasvaisia maitovalmisteita, kalaa, vaaleaa siipikarjanlihaa ja kohtuullisesti vähärasvaista punaista lihaa ja lihavalmisteita. - Lihasta saa tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia, hyvin imeytyvää rautaa, sinkkiä, seleeniä ja B-vitamiineja, muistuttaa Riitta Stirkkinen.

Suhtautuminen lihaan ruokana 

Lähde: Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2016, Lihatiedotusyhdistys ry/ TNS Kantar, Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. Tutkimukseen vastasi 1 009 yli 15-vuotiasta suomalaista ja se tehtiin 21.-25.10. 2016. Tutkimuksen virhemarginaali on +/- 3 prosenttia.

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567

» Takaisin uutisiin