Liha on maukasta ja monipuolista ruokaa

Julkaistu 26.10.2015

Maukas liharuoka kuuluu arkeen ja se kruunaa juhlan. Liha on aterian sydän, jonka ympärille monipuolinen ateriakokonaisuus kootaan. Liha on myös voimaruokaa, josta saa proteiineja, rautaa, sinkkiä, seleeniä ja B-ryhmän vitamiineja.

Liha on parhaita ja monipuolisimpia proteiinin lähteitä. Lihan proteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita ihmisen tarvitsee. Liha on hyvää ruokaa myös laihduttajalle, sillä proteiinien on todettu lisäävän kylläisyyden tunnetta ja vähentävän ruokahalua.
 

Vaalean lihan rasva on pehmeää
Liharuoka saa makua ja mehukkuutta lihan omasta rasvasta. Rasvan määrä vaihtelee lihalajista ja ruhonosasta riippuen. Terveydelle edullista pehmeää rasvaa on suhteessa eniten broilerin-, kalkkunan- ja sianlihassa, jopa kaksi-kolmasosaa siipikarjan rasvasta on pehmeää.

Naudanlihan rasvasta noin puolet on kovaa ja puolet pehmeää. Valitse mieluiten vähärasvaista nautaa. Suurin osa rasvasta on näkyvää, joten se on helppo halutessa myös poistaa.

Rautaa lihasta
Lihansyönti varmistaa raudan saantiasi. Kaikissa lihalajeissa on hyvin imeytyvää rautaa, mutta naudanlihassa ja maksaruuissa sitä on eniten. Lihassa on sitä enemmän rautaa, mitä punaisempaa se on. Lihan rauta on myös sellaisessa muodossa, että elimistö pystyy käyttämään sen paremmin hyväkseen kuin viljan ja kasvisten raudan.

Raudan ohella lihasta saa runsaasti sinkkiä, seleeniä ja magnesiumia. Lihassa on useita B-ryhmän vitamiineja ja myös muistille tärkeää B12-vitamiinia, jota ei ole kasvikunnan tuotteissa.

Syö monipuolisesti ja värikkäästi
Suosi aterioillasi paljon ravintoaineita sisältäviä peruselintarvikkeita. Valitse päivittäiseen ruokavalioon runsaasti erivärisiä kasviksia, täysjyväviljaa, vähärasvaisia maitotuotteita sekä vähärasvaista lihaa ja kalaa. Käytä leivän päällä ja ruuanvalmistuksessa pehmeitä rasvoja.

Erilaiset ruokavalinnat ja elintarvikkeiden määrät tekevät ruokavaliosta terveyttä edistävän tai epäterveelliseen. Kokonaisuus jokapäiväisissä valinnoissa ratkaisee ruuan terveellisyyden, ei niinkään yksittäinen ruoka-aine.

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, riitta.stirkkinen (at)lihatiedotus.fi

» Takaisin uutisiin