Kinkunpaiston pikakertaus

Julkaistu 21.12.2017

Kinkunpaisto on helppoa, kun muistaa kolme asiaa: täysin sulanut kinkku, alhainen paistolämpö ja toimiva paistolämpömittari.

Ota pakastekinkku sulamaan ajoissa ennen kypsentämistä. Anna kinkun sulaa pakkauksessaan. Iso kinkku sulaa kylmiössä, jääkaapissa tai vastaavassa kylmässä paikassa 3-5 vrk. Noin kuuden kilon kinkku sulaa 2-3 vuorokaudessa.

Ota sulanut kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistoa. Mehevimmän lopputuloksen saa, kun kinkun sisälämpö on noin + 10 astetta uuniin laitettaessa. Myös tuoresuolattu kinkku nostetaan huoneenlämpöön ennen paistoa. 

Tavallisin tapa kypsentää kinkku on paistaa se uunissa. Poista kinkku pakkauksesta, mutta jätä verkko paikalleen. Verkko pitää kinkun ryhdikkäänä paiston aikana. Huuhtele kinkku nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa talouspareilla. Käytä lihalämpömittaria, joko uunin omaa tai erillistä mittaria. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin ettei se osu luuhun. Jos käytät paistopussia, työnnä mittari pussin läpi. Tarkista myös uunin lämpötila erillisellä mittarilla. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kinkku uuniritilälle kamarapuoli (nahkapuoli) ylöspäin ja laita ritilän alle uunipannu. Kaada pannulle lasillinen vettä, niin kinkun rasva ei pala kiinni peltiin ja uuni saa sopivasti kosteutta. Työnnä kinkku uuniin siten, että mittarin näkee uunin luukusta. 

Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia ja alenna lämpö 100-125 asteeseen. Paistoaika on on noin tunti kiloa kohden. Paista kinkkua kunnes sisälämpötila on noin 74 astetta, silloin kinkku on mehevimmillään. Perinteisen murean kinkun sisälämpö on 80-82 astetta.

Jos et ehdi sulattaa kinkkua tai haluat muuten kokeilla uutta kypsennystapaa, niin kinkun voi laittaa uuniin myös jäisenä.  Paista jäistä kinkkua 90-100 asteessa ja käytä paistopussia. Jäisen kinkun kypsyminen kestää noin 2,5-3 tuntia kiloa kohden.

Kinkun voi kypsentää myös keittämällä vedessä isossa kattilassa. Myös grillaus tai savustus sopivat kinkun kypsentämiseen.

Anna kypsän kinkun vetäytyä folioon tai voipaperiin käärittynä noin puoli tuntia. Poista sen jälkeen kinkusta mahdollinen verkko.

Jos haluat kuorruttaa kinkun, poista myös kamara (nahka) ja osa silavasta. Nosta uuninlämpö 250 asteeseeen kuorruttamista varten. Klassikkokuorrutus syntyy sinapista, korppujauhoista ja kokonaisista neilikoista. Kokeile myös hapankorpuista tai kuivatusta ruisleivästä tehtyä jauhelmaa ja tuoretta rosmariinia. Uutta makua kinkku saa joulupiparimurskasta tai esimerkiksi viikunahillolla ja hunajalla maustetusta sinapista. Sivele kuorrute kinkun pintaan ja paista kinkkua noin 10 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin. Voit kokeilla myös kinkun glaseeraamista tai liekittämistä.

» Takaisin uutisiin