Kinkku on joulupöydän kestokunkku: kolme neljästä aikoo syödä kinkkua joulun aikana

Julkaistu 29.11.2019

 

Kinkun asema suomalaisessa joulupöydässä on vakaa. Tänäkin jouluna 74 prosenttia suomalaisista aikoo syödä kinkkua. Parhaiten kinkku maistuu miehille ja 45-54 -vuotiaille kuluttajille. Vähiten kinkkua syövät 18-30 -vuotiaat naiset.

Lihatiedotuksen teettämän vuosittaisen kinkun ostoaikomuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan 74 prosenttia suomalaisista aikoo syödä kinkkua tulevan joulun aikana. Määrä on prosenttiyksikön suurempi kuin viime vuonna. Vajaa viidennes ei aio syödä kinkkua lainkaan ja kahdeksan prosenttia ei osaa sanoa.

Kinkun syönti vaihtelee iän, sukupuolen ja koulutustason mukaan. Parhaiten kinkku maistuu miehille ja 45-54 -vuotiaille kuluttajille. Vähiten kinkkua syövät 18-30 -vuotiaat naiset sekä yliopistotutkinnon suorittaneet suomalaiset. Lähes joka kolmas alle 30-vuotias nainen ja joka viides korkeasti koulutettu ei syö kinkkua lainkaan. Myös asuinpaikkakunta vaikuttaa. Pääkaupunkiseudulla syödään kinkkua muuta maata vähemmän. Jos ei syö kinkkua, se korvataan useimmiten kalkkunalla, kalalla, riistalla, seitankinkulla, kasviksilla tai muulla liharuualla. Noin kaksi prosenttia koko väestöstä korvaa kinkun jollakin kasviperäisellä tuotteella, yleensä seitanilla.

Joulukinkkua syödään yli 6 miljoonaa kiloa ja määrä on pysynyt lähes samana yli kymmenen vuoden ajan. Lihatiedotuksen jäsenyrityksiltä saatujen ennakkotietojen mukaan kinkkumyynti tulee tänäkin jouluna olemaan samaa tasoa.

Lähde: Joulukinkkujen ostoaikomukset 2019, Kantar TNS Agri Oy. Tutkimus tehtiin 15.-20.11.2019 ja siihen vastasi 1 176 yli 18-vuotiasta suomalaista, pl Ahvenanmaa. Virhemarginaali on +/- 3.

 

Lisätietoja: Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567, riitta.stirkkinen@lihatiedotus.fi, www.lihatiedotus.fi

 

 

 

» Takaisin uutisiin