Karjalanpaisti on pyhäinpäivän maukkain paisti

Julkaistu 01.11.2017

Pyhäinpäivä on syksyn tärkein ruokajuhla ja silloin pöytiin katetaan perinteisesti sadonkorjuun runsaita kasvis- ja liharuokaherkkuja. Vaikka perinteet ovatkin muuttumassa, liharuuista karjalanpaistia valmistetaan edelleen pyhäinpäivän paistiksi monessa kodissa.

Karjalanpaisti on alkuaan karjalainen uunissa kypsennettävä liharuoka, joka levisi koko Suomeen evakkojen mukana toisen maailmansodan jälkeen. Karjalanpaistia kutsutaan myös uunipaistiksi, ruukkupaistiksi ja paistilihaksi sen mukaan, miltä paikkakunnalta tekijän suku on lähtöisin.

Karjalanpaisti tehdään aina kuutioidusta lihasta. Arkiseen paistiin käytetään yleensä vain yhtä lihaa, mutta juhlavaan versioon laitetaan useita lihalajeja, kuten sikaa, nautaa ja lammasta. Muut ainekset ovat vesi, sipuli, suola, pippuri ja usein myös laakerinlehti. Mukaan laitetaan yleensä syksyn sadon meheviä juureksia, joskus myös maksaa ja munuaisia. Paisti kypsennetään uunipadassa ja oleellista kypsennyksessä on matala lämpötila ja pitkä kypsennysaika. 

Karjalanpaistista on tullut yksinkertaisuudessaan ja herkullisuudessaan kaikkien suomalaisten rakastama ruoka, ja se menestyi hyvin Suomen kansallisruokaäänestyksessä syksyllä 2016. Se äänestettiin toiseksi ruisleivän jälkeen.
 


Karjalanpaisti
8 annosta

  • 1 kg kuutioitua lihaa (naudan-, sian- ja lampaanlapaa)
  • 2 sipulia
  • 1 tl suolaa
  • 10 mauste- tai mustapippuria
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 iso palsternakka
  • Reilu pala lanttua
  • Kiehuvaa vettä

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä huoneenlämpöiset lihakuutiot laakeaan uunivuokaan, työnnä vuoka uuniin ja anna lihakuutioiden ruskistua 10-15 minuuttia. Kaada liha paistoliemineen pataan ja ripottele mausteet päälle. Paloittele juurekset reiluiksi paloiksi ja sekoita ne lihan joukkoon.

Kaada pataan kiehuvaa vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen ja työnnä pata uuniin. Kypsennä noin 1,5 tuntia. Sekoita pari kertaa kypsentämisen aikana, tarkista maku ja lisää mausteita ja kiehuvaa vettä tarvittaessa. Lientä saa kypsennyksen aikana haihtua sen verran, että padan pinnalle tulee ruskeita lihapaloja.

Ruokaohje ja kuva: Lihatiedotus

» Takaisin uutisiin