Kaalikääryleet ovat loppukesän klassikkoherkku

Julkaistu 17.08.2017

Kotimainen keräkaali alkaa olla parhaimmillaan ja on aika tehdä loppukesän ensimmäinen klassikkoherkku, kaalikääryleet. Niiden tekeminen vaatii hieman näpertämistä ja aikaa, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.

Jos näpertäminen tuntuu työläältä, samoista aineksista valmistuu helposti toinen loppukesän herkku, kaalilaatikko.
Ainekset
1,5 kg keräkaalia (yksi iso litteähkö kaali, siitä lehdet irtovat helpoiten)

Täyte
1 kpl sipuli
1 rkl rypsiöljyä
400 g sika-nautajauhelihaa
1 kpl kananmuna
1,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
2 tl meiramia
2 dl keitettyjä ohrasuurimoita

Päälle
muutama voinokare

Valeluun
kaalin keitinlientä

Koverra kaalin kanta pois ja nosta isoon kattilaan kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrota ulommaisia lehtiä sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Jäähdytä lehdet kylmässä vedessä ja kuivata ne keittiöpyyhkeen päällä. Säästä keitinliemi.

Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota pannulla öljyssä. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Hienonna mukaan muutama pieni kypsä kaalinlehti lisäämään täytteen mehevyyttä.

Leikkaa käärylelehtien ruotia tarvittaessa tyvipäästä ohuemmaksi. Nosta lehdet työlaudalle tyvi itseesi päin ja lusikoi pari ruokalusikallista täytettä lehdelle keoksi.

Taita reunat täytteen päälle ja kääri paketiksi. Nosta kaalikääryleet vuokaan ja valuta päälle siirappia. Lisää päälle muutama voinokare.

Kypsennä uunissa 200 asteessa. Valele kypsymisen aikana kaalin keitinliemellä. Kun kaalikääryleet ovat saaneet hieman väriä, laske lämpö 100 asteeseen ja hauduta 1,5-2 tuntia. 

» Takaisin uutisiin