Jauheliha, kotikeittiön klassikko

Julkaistu 01.10.2015

Jauhelihakastike on yksi suosituimpia suomalaisen kotiruokia, mutta muutkin jauheliharuuat maistuvat. Noin puolet suomalaisten syömästä naudan- ja sianlihasta syödään jauhelihana.

Suosituinta jauhelihaa on perinteinen sika-nautajauheliha, noin kolmannes koko syödystä jauhelihamäärästä. Jauhelihan top 3:een kuuluvat myös naudan 10 prosenttia rasvaa sisältävä jauheliha ja nauta-sikajauheliha.

Mikä tekee jauhelihasta niin suositun? 
Jauhelihasta saa maukasta ruokaa helposti ja nopeasti. Jauheliha myös taipuu monenlaisiin ruokiin  ja kestää reipastakin maustamista. Kastikkeiden lisäksi jauheliha sopii erilaisiin laatikko- ja pataruokiin, pyöryköihin ja murekkeisiin, keittoihin, munakkaisiin ja paistoksiin. Jauheliharuokia on myös helppo pureskella ja ne ovat rakenteelta pehmeitä. Jauheliha sopii myös käteväksi kotivaraksi, sillä sen voi pakastaa omassa pakkauksessaan.

Suurin osa jauhelihasta myydään valmiiksi pakattuna
Pääosa kaupassa myytävästä jauhelihasta on teollisuuden pakkaamaa. Liha pakataan suojakaasuun, joka on hapen ja hiilidioksidin seos. Suojakaasuun pakatun jauhelihan myyntiaika on noin 10 päivää valmistuksesta. Pakkaukseen merkitään valmistuspäivä, valmistajan nimi ja valmistuskunta sekä tieto siitä, minkä eläimen lihasta jauheliha on tehty. Kahden tai useamman eläinlajien lihasta on ilmoitettava lihalajien painosuhde. Jauheliha jauhetaan aina kokonaisista lihaksista, eikä ns. bulkkilihaa käytetä.

Jauhelihaa saa valmistaa myös kaupassa. Pakkaamattomana jauhelihaa saa myydä vain valmistuspäivänä. Jos liha pakataan kaupassa,  myyntiaika on valmistuspäivä ja sitä seuraava päivä.

Tavallisimmin meillä käytetyt jauhelihat tehdään naudasta, siasta tai niiden sekoituksesta. Myös broileria ja kalkkunaa käytetään jauhelihan raaka-aineena.

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567

» Takaisin uutisiin