Hernekeitto on laskiaisen parasta ruokaa

Julkaistu 04.02.2016

Hernekeitto on monelle tuttu torstai-ruoka pannukakun kera tarjottuna. Se on kuitenkin perinteinen, jo keskiajalta peräisin oleva ruoka, josta tehtiin laskiaisena tavallista lihaisampaa ja rasvaisempaa.

Hernekeitto on monelle tuttu torstai-ruoka pannukakun kera tarjottuna. Se on kuitenkin perinteinen, jo keskiajalta peräisin oleva ruoka, josta tehtiin laskiaisena tavallista lihaisampaa ja rasvaisempaa. Keitto tehtiin herneistä ja joulusta jääneistä sianlihoista, sorkista ja päästä.

Jos joulukinkun rippeet on jo käytetty, niin hyvää täyteläistä makua hernekeittoon saa savustetusta siankyljestä tai potkasta. Savukyljen voi korvata myös palvikinkulla tai rapeaksi paistetulla pekonilla. Ruokaisuutta keittoon saa myös paistetulla jauhelihalla tai makkaralla.

Hernekeitto
6 annosta

-500 g kuivattuja herneitä
-3 l kylmää vettä
-400 g savustettua siankylkeä tai -potkaa
-1 lihaliemikuutio tai fondia
-7 maustepippuria (kokonaisia)
-3 laakerinlehteä
-2 tl kuivattua meiramia
-0,5 tl suolaa

-1 sipuli
-2 rkl sinappia
-1 rkl tuoretta meiramia

Huuhtele herneet kylmällä juoksevalla vedellä. Mittaa kattilaan 3 l kylmää vettä, lisää herneet ja anna liota huoneen lämmössä kannen alla  yön yli. 

Kiehauta herneet liotusvedessään ja kuori lusikalla pinnalle kertyvä vaahto pois. Lisää savukylki kokonaisena ja mausteet. Keitä herneet kypsäksi hiljaisella tulella kannen alla 2-3 tuntia. Sekoita kypsennyksen aikana, niin keitto ei pala pohjaan.

Kun herneet ovat kypsiä, nosta liha pois kattilasta. Paloittele liha ja lisää se takaisin kattilaan. Hienonna sipuli ja kuullota se pannulla rasvassa pehmeäksi. Mausta keitto sipulilla, sinapilla ja tuoreella meiramilla.

Jos korvaat savukyljen palvikinkulla, pekonilla, jauhelihalla tai makkaralla, lisää ne keittoon vasta sitten, kun herneet ovat kypsiä.

» Takaisin uutisiin