Evira suosittelee: Älä tuo villisianlihaa Suomeen

Julkaistu 28.09.2015

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan.  Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, että Suomeen ei tuoda  lainkaan villisianlihaa ja siitä valmistettuja elintarvikkeita noista maista. Suosituksen tarkoituksena on estää afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on vakava, helposti leviävä eläinten virustauti. Tauti ei tartu ihmiseen, mutta voi vaarantaa suomalaisen sianlihan tuotannon.

Virus leviää helposti lihatuotteiden mukana
ASF-virus kestää hyvin erilaisia valmistustapoja ja pystyy helposti leviämään erilaisten villisianlihaa sisältävien lihatuotteiden, kuten kestomakkaran ja savustetun tai ilmakuivatun lihan mukana.

Villisianlihan ja sitä sisältävien lihatuotteiden tuliaistuonti voi olla riski. Siksi Evira suosittelee, että matkustajat eivät toisi villisianlihaa  ja siitä valmistettuja elintarvikkeita  Baltian maista ja Puolasta Suomeen. Kaikkien lihatuotteiden tuliaistuonti on kielletty Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta.

Myös jahtimatkoja on syytä välttää
Villisian metsästysmatkoja tartunta-alueille tulee välttää. Lisäksi metsästysmuistot, kuten hampaat ja nahat käsitellään lähtömaassa huoneenlämmössä säilytettäviksi ennen kuin ne lähetetään Suomeen.

Jos on ollut metsästysmatkalla tartuntamaissa, kaikki varusteet (myös koiran) on puhdistettava ja desinfioitava huolellisesti ennen paluuta Suomeen.

Lue lisää: Afrikkalainen sikarutto

Lähde: Eviran tiedote 28.9.2015

» Takaisin uutisiin