Vuodenvaihteen suolaiset herkut

Julkaistu 29.12.2015

Kun vuosi vaihtuu, on juhlan aika. Juhlista uuttta vuotta herkutellen ja kutsu ystäviä ja sukulaisia kylään. Jos et halua valmistella kunnon illallista, tee pieniä herkullisia suupaloja. Ne maistuvat kaiken ikäisille juhlijoille.

Kun vuosi vaihtuu, on juhlan aika. Juhlista uuttta vuotta herkutellen ja kutsu ystäviä ja sukulaisia kylään. Jos et halua valmistella kunnon illallista, tee pieniä herkullisia suupaloja. Ne maistuvat kaiken ikäisille juhlijoille.

Ainekset suolaisille suupaloille saa ostettua lähikaupasta.
 

Pekoniperunat
- 500 g hyvin pestyjä pieniä perunoita
- 1 pkt pekonia
- rypsiöljyä
- mustapippuria

Varrastikkuja tarjoiluun.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise pekoniviipaleet ja kääräise puolikas perunan ympärille. Lado perunat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Lorauta perunoiden päälle tilkka rypsiöljyä ja pyöräytä pari kierrosta pippuria myllystä. Paista perunoita niin, että ne ovat täysin kypsiä ja pekoni rapsakkaa. Pujota perunat  varrastikkuihin ennen tarjoilua.

Aasialaiset pyörykät
- 1 dl ananasmehua
- 1 dl korppujauhoa
- 400 g porsaan tai broilerin jauhelihaa
- 2 kananmunaa
- 2 rkl soijaa
- 1/3 hienonnettua chilipaprikaa ilman siemeniä
- ½ dl silputtua tuoretta korianteria
- 1 tl raastettua sitruunankuorta

Kastike
- 2/3 hienonnettua chilipaprikaa ilman siemeniä
- 1 murskattu valkosipulinkynsi
- ½ dl limen mehua
- ½ dl soijaa
- 3 rkl sokeria
- ¾ dl vettä

Sekoita korppujauhot ananasmehuun ja anna turvota hetki. Lisää joukkoon jauheliha ja kananmunat ja mausta taikina soijalla, chilillä, korianterilla ja sitruunankuorella. Sekoita ja muotoile taikinasta kostutetuin käsin pieniä pyöryköitä ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pyöryköitä 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes niiden pinta on saanut kauniin värin.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa pyöryköiden kera.

Kinkkunyytit
- 1 pkt voitaikinaa
- 1 iso sipuli
- 300 g kypsää (joulu)kinkkua
- 170 g (1pkt) pekonia
- 150 g maustamatonta tuorejuustoa
- ripaus mustapippuria

Voiteluun kananmuna ja pinnalle seesaminsiemeniä.

Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori ja kuutioi sipuli, suikaloi kinkku ja pekoni. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista pekonia hetken aikaa. Lisää sipulikuutiot ja jatka paistamista. Lisää lopuksi kinkkusuikaleet ja mausta seos mustapippurilla. Jäähdytä seosta hetki ja sekoita joukkoon tuorejuusto.

Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja ota siitä pyöreällä (8-9 cm) muotilla paloja. Laita reilu teelusikallinen täytettä jokaiselle palalle ja nipistä taikina kiinni keskeltä. Tasoita huippua, että se ei pala uunissa. Voit taittaa taikinan myös puolikuuksi ja painella reunat kiinni. Voitele nyytit kananmunalla ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Paista 225-asteessa 12- 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Vinkki: Kokeile kinkun sijaan paistettua jauhelihaa tai nyhtölihaa.

Rakettinakit
- 1 pkt nakkeja

Tee nakkien pintaan viiltoja terävällä veitsellä ja kuumenna nakit uunissa rapsakoiksi. Tarjoa dippikastikkeen kera.

Punainen dippikastike
- 2 dl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia
- 1 rkl ketsuppia
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl currya
- 1 tl chilikastiketta
- 1 murskattu valkosipulin kynsi

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua hetki kylmässä ennen tarjoilua.

» Takaisin uutisiin