Paista kinkku meheväksi

Pikaohjeet kinkun paistoon

  • Varmista, että kinkku on täysin sula ennen uuniin laittoa. Voit laittaa kinkun myös jäisenä uuniin.
  • Käytä lihalämpömittaria, joko uunin omaa tai erillistä mittaria.Tarkista mittarin toimivuus ajoissa.
  • Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että se ei osu luuhun. Jos käytät paistopussia, työnnä mittari pussin läpi.
  • Laita kinkku ritilälle nahkapuoli ylöspäin. Laita ritilän alle uunipannu ja kaada pannuille lasillen vettä. Näin uuni säilyy siistimpänä.
  • Työnnä kinkku uuniin niin, että mittarin näkee uuninluukusta.
  • Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia ja alenna lämpö 100-125 asteeseen. Paistoaika on on noin tunti kiloa kohden. Jäisen kinkun paistoaika on kaksinkertainen verrattuna sulaan kinkkuun.
  • Anna kypsän kinkun vetäytyä rauhassa folioon tai voipaperiin käärittynä puolisen tuntia ennen kuorruttamista
  • Tee Kinkkutemppu ja kierrätä paistorasva. Kaada rasva tyhjään maitotölkkiin, teippaa tölkki ja jäähdytä.Vie purkki kinkunrasvan keräyspisteesteen tai laita se sekajätteeseen.

Ajoissa sulamaan

Ota pakastekinkku sulamaan ajoissa ennen kypsentämistä. Anna kinkun sulaa pakkauksessaan. Iso kinkku sulaa kylmiössä, jääkaapissa tai vastaavassa kylmässä paikassa 3-5 vrk. Noin kuuden kilon kinkku sulaa 2-3 vuorokaudessa.

Käytä lämpömittaria

Ota sulanut kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistoa. Tuoresuolattu kinkku kannattaa myös nostaa huoneenlämpöön pariksi tunniksi ennen paistoa. Mehevimmän lopputuloksen saa, kun kinkun sisälämpö on noin + 10 astetta uuniin laitettaessa. 

Tavallisin tapa kypsentää kinkku on paistaa se uunissa. Poista kinkku pakkauksesta, mutta jätä mahdollinen verkko paikalleen. Verkko pitää kinkun ryhdikkäänä paiston aikana. Huuhtele kinkku nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa talouspareilla. Käytä lihalämpömittaria, joko uunin omaa tai erillistä mittaria. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin ettei se osu luuhun. Jos käytät paistopussia, työnnä mittari pussin läpi. Tarkista myös uunin lämpötila erillisellä mittarilla.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta kinkku uuniritilälle kamarapuoli (nahkapuoli) ylöspäin ja laita ritilän alle uunipannu. Kaada pannulle lasillinen vettä, niin kinkun rasva ei pala kiinni peltiin ja uuni saa sopivasti kosteutta. Työnnä kinkku uuniin siten, että mittarin näkee uunin luukusta.

Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia ja alenna lämpö 100-125 asteeseen. Paistoaika on on noin tunti kiloa kohden. Paista kinkkua kunnes sisälämpötila on noin 74 astetta, silloin kinkku on mehevimmillään. Perinteisen murean kinkun sisälämpö on 80-82 astetta.

Jos et ehdi sulattaa kinkkua tai haluat muuten kokeilla uutta kypsennystapaa, kinkun voi laittaa uuniin myös jäisenä. Paista jäistä kinkkua 90-100 asteessa ja käytä paistopussia. Jäisen kinkun kypsyminen kestää noin 2 tuntia kiloa kohden.

Kinkun voi kypsentää myös keittämällä vedessä isossa kattilassa. Myös grillaus tai savustus sopivat kinkun kypsentämiseen.

Anna kypsän kinkun vetäytyä folioon tai voipaperiin käärittynä noin puoli tuntia. Poista sen jälkeen kinkusta mahdollinen verkko.

Kuorrutus

Jos haluat kuorruttaa kinkun, poista myös kamara (nahka) ja osa silavasta. Nosta uuninlämpö 250 asteeseeen kuorruttamista varten. Klassikkokuorrutus syntyy sinapista, korppujauhoista ja kokonaisista neilikoista. Kokeile myös hapankorpuista tai kuivatusta ruisleivästä tehtyä jauhelmaa ja tuoretta rosmariinia. Uutta makua kinkku saa joulupiparimurskasta tai esimerkiksi viikunahillolla ja hunajalla maustetusta sinapista. Sivele kuorrute kinkun pintaan ja paista kinkkua noin 10 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin. Voit kokeilla myös kinkun glaseeraamista tai liekittämistä.

Myös valmiin kypsän kinkun voi kuorruttaa samaan tapaan kuin kotona paistetun kinkun.