Lihatiedotus » Ukk

  Usein kysyttyä

  Mitä teurastuksen sivutuotteet ovat?
  Kun eläin teurastetaan, syntyy erilaisia sivuotteita, jotka hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti ja ekologisesti. Ns. teurasjätettä ei ole lainkaan, vaan kaikki eläimen osat käytetään. Osasta teurastuksen sivutuotteista tehdään lemmikkieläinten ruokia, turkiseläinten rehua ja myös biokaasua ja -dieseliä.
  Luista ja osasta ns. pehmeitä tuotteita tehdään muun muassa lihaluujauhoa. Eläinten vuodat toimitetaan nahkateollisuuden raaka-aineeksi. Ruuansulatuskanavan ja vatsan sisällöt kompostoidaan maan parannusaineeksi. Rasva toimitetaan rasvateollisuuden raaka-aineeksi. Jotkut teurastuksen sivutuotteet hyödynnetään elintarvikkeiksi.

  Lainsäädäntö määrittää, mistä eläimen osista saa tehdä elintarvikkeita. Suomessa tyypillisiä elintarvikkeiksi käytettäviä sivutuotteita ovat maksa, munuaiset, kieli, sydän ja veri. Lemmikkieläinten ruokaan käytetään muun muassa naudan mahoja ja sian keuhkoja. Turkisteläinten rehuseoksiin sopivat esimerkiksi ruoka- ja henkitorvet sekä veri.

  Mitä takuumurea liha tarkoittaa?
  Termillä takuumurea tarkoitetaan sitä, että lihaa pidetään 3-4 viikkoa kylmässä, lähes nolla-asteisessa lämpötilassa ennen pakkaamista kuluttajapakkauksiin. Entsyymejä ei takuumureuttamisessa käytetä, vaan mureutuminen perustuu alhaiseen lämpötilaan ja riittävän pitkään säilytysaikaan.

  Mitä lihaa mekaanisesti eroteltu liha on?
  Mekaanisesti erotettu liha (MSM  mechanically separated meat) on luusta mekaanisesti puristamalla erotettu liha-aines, joka jää jäljelle kun ruhosta on poistettu kaikki veitsellä leikattava lihas. Siitä käytetään myös nimeä koneellisesti erotettu liha, prässiliha tai prässätty liha. Mekaaniseesti eroteltu liha tuotetaan matala- tai korkeapainemetelmällä. EU:n elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on todennut keväällä 2013 antamassaan lausunnossa, että matalapaineella erotetellun lihan laatu vastaa jauhelihaa.

  Mekaanisesti eroteltua lihaa käytetään muun muassa ruokamakkaroiden ja pyöryköiden valmistukseen lihan ohella ja se luokitellaan lihaan verrattavaksi ainesosaksi. Mekaanisesti eroteltu liha on mainittava erikseen ainesosaluettelossa.

  Saako joulukinkkuihin käyttää natriumnitrittiiä?
  Pakastettu ja tuoresuolattu kinkkku luokitellaan raakalihavalmisteeksi ja EU:n lisäainesäädökset  (EU N:o 1333/2008) kieltävät natriumnitriitin käytön raakalihavalmisteissa. Siksi suomalaiset pakastetut ja tuoresuolatut kinkut ovat harmaasuolattuja ja suolaukseen on käytetty vain ruokasuolaa. Kypsinä myytäviin joulukinkkuihin natriumnitriittiä saa käyttää.


  Kuinka usein maksaruokia saa syödä?
  Naudan, sian ja broilerin maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia, jonka puute ja liikasaanti voi aiheuttaa terveyshaittoja. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehtyjen riskinarviointien mukaan maksaruokia suositellaan yleisesti syötäväksi pari kertaa kuukaudessa. Pienille lapsille ja raskaana oleville käyttösuositukset ovat tarkemmat.

  Alle 1-vuotiaille maksaruokia ei tarjota lainkaan. Alle kouluikäisille lapsille sopiva määrä maksamakkaraa ja –pasteijaa on 4-5 viipaletta (70 g) viikossa ja maksalaatikko ¾ (300 g) kuukaudessa. Maksakastiketta ja maksapihvejä tulee välttää.

  Raskaana olevien tulee välttää maksaruokia (jauhemaksa- ja maksapihvit, maksakastike ja –laatikko) koko raskauden ajan. Maksamakkaraa ja –pasteijaa voi syödä enintään 200g viikossa, kerralla ei kuitenkaan tulisi syödä enempää kuin 100 g. Jos maksamakkaraa tai pasteijaa syödään päivittäin, sopiva määrä on noin 2 viipaletta maksamakkaraa tai 2 ruokalusikallista maksapasteijaa (30 g) .

  Miksi liha on huonosti sulavaa?
  Käsitys liharuoan huonosta sulavuudesta syntynee siitä, että liharuoka pitää näläntunteen pitkään poissa. Se johtuu lihan sisältämistä proteiineista eikä tarkoita sitä, että liharuoka olisi huonosti sulavaa.

  Miksi karjuporsaat kastroidaan?
  Karjuporsaiden kastroinnilla ehkäistään ns. karjun hajun muodostuminen lihaan. Hajun aiheuttavat sukupuolihormoni androsteroni ja suolen mikrobitoiminnan tuloksena syntyvä skatoli. Haju tuntuu vain lihaa kuumennettaessa, joten karjunhajuista raakaa lihaa ei nykymenetelmin pystytä etukäteen tunnistamaan.

  Suomessa noudatetaan EU-lainsäädäntöä, jonka mukaan osaava henkilö voi kastroida porsaat alle viikon ikäisinä ilman puudutusta tai kipulääkitystä. Tähän on kuitenkin tullut muutos, sillä keväällä 2011 voimaan tullut kansallinen lakimuutos mahdollisti kipulääkkeen luovuttamisen tiloille. Osa suomalaisista lihayrityksistä edellyttää sopimustiloiltaan kivunlievityksen käyttöä kastroinnissa kaikilleporsaille. Käytännössä tuottaja sopii kivunlievitykseen liittyvistä toimista tilaa hoitavan eläinlääkärin kanssa. Myös luomuporsaat kastroidaan samaan tapaan kuin tavanomaisen tuotannon porsaat.

  Suomessa ja muualla Euroopassa tutkitaan vaihtoehtoja kirurgiselle kastraatiolle. Niitä ovat karjun kasvattaminen kastroimatta ja teurastamalla ennen sukukypsyyttä, karjun hajun  paljastavien laitteiden, ns. elektronisten nenien käyttö teurastamoissa, karjujen jalostus ja  kastrointi rokottamalla (ns.immunokastrointi).

  Alustavat tulokset rokotuskastraatiosta ovat lupaavia. Eläinten hyvinvoinnin parantumisen ohella rokottamalla kastroidun porsaan lihaprosentti on suurempi ja rehunkäyttö tehokkaampaa kuin kirurgisesti kastroiduilla porsailla. Rokotuskastraatiossa eläimet rokotetaan kahteen kertaan. Rokotteesta ei jää lihaan jäämiä. Rokotuskastroinnissa on kuitenkin haasteensa, se edellyttää muutoksia eläinten hoitokäytännöissä ja teurastamoissa, ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön.

  Voiko lihasta saada salmonellan?
  Salmonellat ovat bakteereita, jotka tarttuvat helposti ihmisiin. Ne aiheuttavat ripulin, josta voi jäädä myös kroonisia tulehduksia. Salmonellan voi saada raa’asta tai huonosti kypsennetystä lihasta tai kananmunista. 

  Suomessa on ollut käytössä kansallinen salmonellavalvontaohjelma jo vuodesta 1995 lähtien ja ohjelmassa ovat mukana siipikarja, siat ja naudat. Ohjelman tavoitteena on pitää salmonellan esiintyvyys alle 1 % ja siinä on onnistuttu hyvin. Myös rehujen salmonellattomuutta valvotaan. 

  Salmonellabakteeri tuhoutuu kuumennettaessa + 70 asteeseen. Jos eläimistä tai siipikarjaparvesta löydetään salmonellavalvontaohjelmaan liittyvien tarkastuksien yhteydessä salmonellaa, eläimet teurastetaan erikseen ja liha käytetään ainoastaan kuumennettaviin lihatuotteisiin. Niitä voi syödä turvallisesti.

  Salmonellavalvonta vähentää myös muiden eläintautien esiintyvyyttä.