Lihatiedotus » Liha ravitsemuksessa » Makkaraa vai ei

Makkaraa vai ei?

 Makkaravokki  
Ruoka- ja leikkelemakkaroita kartetaan usein niiden rasvaisuuden takia. Perinteisissä ruoka- ja leikkelemakkaroissa on 10-20 % rasvaa. Tarjolla myös runsaasti vähemmän rasvaa sisältäviä makkaroita ja kevytmakkaroita. Kevytmakkaroissa rasvaa on kolmanneksen vähemmän kuin vastavaassa perinteisessä makkarassa. Tarkat rasva- ja energiapitoisuudet selviävät päällysmerkinnöistä.

Moni karttaa makkaroita myös niiden suolaisuuden takia. Suomessa tuotetut makkarat ovat kuitenkin kohtuullisen vähäsuolaisia (noin 1,6 % suolaa) verrattuna muiden maiden makkaroihin ja suolan määrää vähennetään koko ajan. Suolan määrä on merkitty pakkaukseen.

Ruoka- ja leikkelemakkaroiden rasva on pääasiassa peräisin sianlihasta, jonka rasvasta noin 60 % on pehmeää rasvaa. Makkaroihin käytetään myös paljon vähärasvaista siipikarjanlihaa, kalkkunaa ja broileria, jotka sisältävät luonnostaan vähän rasvaa ja rasvan laatu on hyvä. Tarjolla on myös pelkästä siipikarjanlihasta tehtyjä makkaroita.

Kaikkein rasvaisimpia ja suolaisimpia makkaroita ovat meetvurstit. Niistäkin on saatavilla perinteisiä kevyempiä vaihtoehtoja ja ohuita siivuja. Ohuet siivut vähentävät rasvan ja suolan saantia, kun muistaa syödä niitä vain saman verran kuin perinteisiä siivuja.