Lihatiedotus » Liha ravitsemuksessa » Liha ja painonhallinta
Liha ja painonhallinta

Terveyden ja hyvän olon vuoksi kannattaa laihduttaa.Vaikka laihduttaisi ulkoisen olemuksen takia, laihtumisen vaikutukset terveyteen kannattaa silti muistaa. Painonhallinta ehkäisee ylipainon aiheuttamia sairauksia, joita ovat mm. diabetes, kohonnut verenpaine, korkeat veren rasva-arvot, nivelrikko ja kihti.

Terveysriskit kasvavat, jos naisen vyötärönympärys on yli 90 cm ja miehen vyötärönympärys yli 100 cm. Jo muutaman kilon laihtuminen vähentää riskiä.

Arki ja ateriarytmi ovat  a ja o

Pienet muutokset päivittäisessä ruokavaliossa vaikuttavat enemmän kuin iso muutos harvoin syödyssä ruoassa. Perinteinen rytmitys, aamupala, lounas, päivällinen ja pari välipalaa on hyvä pohja painonhallinnalle. Aamupala kannattaa aina syödä ja lounaallla kunnon ateria. Jos syö päivällä liian kevyesti tai ateriavälit ovat pitkiä, illalla on pohjaton nälkä ja syöminen ryöstäytyy helposti käsistä.

Keveyttä ja kylläisyyttä

Kun ruoassa paljon vettä, niin energiaa on vähän. Siksi runsaasti vettä sisältävien kasvisten käytön lisääminen on tärkeää painonhallitsijalle. Kuitu lisää kylläisyyttä eikä sisällä juurikaan energiaa. Rasvassa on paljon energiaa ja siksi myös runsaasti rasvaa sisältävien ruokien energiapitoisuus on suuri.

Proteiinia joka aterialle

Proteiini on hyvä kylläisyyden tuottaja ja siksi päivän jokaisen aterian pitäisi sisältää jotakin proteiinipitoista ruokaa: lihaa, broileria, kalaa tai maitoa. Kasvissyöjä tai vähän lihaa syövä saa proteiinia soijasta tai pavuista.

Hyvän kylläisyyden lisäksi proteiini tehostaa rasvakudoksen menetystä eikä laihduta lihaksia. Proteniinit tuovat siten laatua laihtumiseen.

Proteiinia lihasta

Liha on paras laadukkaan proteiinin lähde. Lihan proteiini sisältää  kaikkia tarvittavia aminohappoja ja siksi se kannattaa hyödyntää painonhallinnassa. 

Saadakseen riittävästi proteiinia, ei tarvitse nauttia paljon rasvaa. Vähärasvaisessa lihassa on proteiinia keskimäärin 20 g ja rasvaa alle 10 g / 100 g. Vähärasvaisisssa lihavalmisteisssakin proteiinia on reilusti, noin 10 g / 100 g.

Vähärasvaista lihaa ja lihavalmisteita kannattaa nauttia joka päivä.


 

 proteiinia
/ 100 g

rasvaa
/ 100 g 

kcal
/ 100 g 

Keittokinkku   18  3  95
Saunapalvikinkku  19  2,4  100
Kalkkunaleike  15  3,3  100
Porsaan ulkofilee  21  5  125
Broilerin rintafilee  20  1  95
Porsaankyljys  20  8,6  160
Naudan maksa  19  6  140
Kalkkunanakki  11  5  100
Lihahyytelö   12  4  95
Lähde: Fineli ja liha-alan yritykset