Lihatiedotus » Kesän helpot grillivinkit

Kesän helpot grillivinkit

Kuva Antti Hallakorpi

Grillissä syntyy maistuvaa kesäruokaa hauskasti ja helposti. Hyvään lopputulokseen ei niinkään vaikuta se, käyttääkö perinteistä hiiligrilliä tai järeämpää kaasu- tai sähkögrilliä, vaan  hyvät raaka-aineet, sopivat mausteet ja oikea kypsyysaste.

Perinteisen pippurin ohella pehmeää poltetta possulle, naudalle ja siipikarjalle antavat curry, inkivääri, chili, valkosipuli, kaneli ja yrtit. Tasaisen maun takeena ovat  hyvissä ajoin ennen kypsennystä maustetut pihveiksi tai varraskuutioiksi leikatut lihat. Perinteiset grillimakkarat kaipaavat seurakseen vain sinappia. Valmiiksi maustetut makkarat ovat parhaita sellaisenaan.

Näin onnistut - grillaajan helpot vinkit

- Anna raa'an  lihan levätä huoneenlämmössä noin tunti ennen grillausta.
- Grillaa lempeästi, ei polttaen. Musta ja hiiltynyt paistopinta sisältää elimistölle haitallisia 
  aineita eikä sitä pidä syödä.
- Grillaa broileri aina täysin kypsäksi. Liha on kypsää, kun lihasneste on väritöntä ja kirkasta.
- Pienet lihapalat kypsyvät nopeasti ja tasaisesti. Jos grillaat kokonaisia naudanfileitä tai muista isoja
   lihapaloja, varmista kypsyys lihalämpömittarilla. 
- Pyyhi ylimääräinen marinadi pois lihan pinnalta ennen grillaamista sillä marinadi voi syttyä tuleen.
- Jos valelet lihaa marinadilla grillaamisen aikana, tee se kypsennyksen loppuvaiheessa.
  Pitkävartisella siveltimellä työ sujuu helposti.
- Puiset varrastikut kannattaa liottaa vedessä ennen käyttöa, niin ne eivät pala grillauksen aikana.
- Hyvä hygienia on paikallaan myös grillissä. Varaa eri välineet raa'alle ja kypsälle lihalle ja puhdista ne
  huolellisesti käytön jälkeen. Pese myös kädet.
- Grillaa kauden kasviksia lihan ja makkaran seuraksi. Rapea salaatti ja täysjyväleipä täydentävät
  grilliherkut reiluksi ateriaksi.
- Älä unohda turvallisuutta. Käytä pitkävartisia grillikäsineitä ja työvälineitä ja varaa sammutuspeite
  käden ulottuville.



Julkaistu: 24.05.2012