Lisää lihasta » Kilpailu ylakouluille

Syksyn paras liha-ateria v. 2011

Yläkoulun valinnaisen kotitalousopetuksen ruokakilpailu, Syksyn paras liha-ateria, on ratkennut. Yläkoulujen kotitalousopetukseen suunnatussa kilpailussa suunniteltiin terveellinen ja maukas sekä eläinten oloja ja ympäristöä kunnioittava ateria broilerin-, porsaan- tai naudanlihasta. Kilpailu tuotti 59 huolella suunniteltua ateriaehdotusta 12 eri koulusta eri puolelta Suomea.

Kilpailussa palkittiin 10 parasta ehdotusta. Tärkeiksi valintakriteereiksi nousivat ekologisuuden, eläinten kasvuolojen ja terveellisyyden ohella turvalliset, paikallisest ja sesongin mukaisest raaka-aineet. Hyvää oli myös ehdotuksen sopivuus nuorten ruokamaailmaan. Voittajat julkistettiin 10.11. 2011 Helsingissä.

Voittaja-ateriat

Sanna Keskipalosaari, Selina Törmänen ja Janica Tervo, Lapinniemen koulu 9 lk, Tervola
Big broileri 2011: Yrttibroileripihvi, nauris-perunamuusi, kasvisvokki, rouskurieska ja variksenmarjasmoothie

Yrttibroileripihvi
- 4 broilerin rintafileetä
- 1 tl suolaa
- ripaus valkopippuria
- 2 tl rakuunaa
- 1 tl kirveliä
- 4 rkl tuoretta persiljaa
- 1,5 dl laktoositonta ruokakermaa
- 2 rkl vettä
- paistamiseen ruokaöljyä ja voita

Ruskista broilerit pannulla. Mausta fileet yrteillä  molemmin puolin. Lisää suola, valkopippuri, ruokakerma ja vesi. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.

Nauris-perunamuusi
- 8 Lapin puiklaperunaa
- 1 kaskinauris
- vettä
- 1 tl suolaa
- 1 dl kevytkermaa

Pese ja kuori perunat ja nauris ja leikkaa ne lohkoiksi. Pane peruna- ja naurislohkot kiehuvaan veteen ja keitä kypsäksi. Kaada keitinvesi pois ja lämmitä kerma . Soseuta perunat ja nauris sähkövatkaimella, lisää kerma. Varo ettei soseesta tule liian löysää. Mausta suolalla ja halutessasi myös voinokareella. Älä vatkaa liian kauaan, ettei lopputulos ole  liisterimäinen.

Joonatan Palviainen, Leevi Auranen, Johannes Niinikoski, Mikko Purhonen ja Akseli Peltola, Juvanpuiston koulu 8 lk, Espoo
Broileripihvit, sienikastike, täytetyt paprikat, aurinkoiset sämpylät, omenapommi

Broileripihvit
- 5 broilerin rintafileetä

Marinadi
- 2 rkl öljyä
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl currya
- 1 tl sitruunapippuria
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tll timjamia

Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja lisää broilerit. Anna maustua jääkaapissa noin 30 minuuttia. Kypsennä 200 asteissa uunissa noin 20 minuuttia.

Sienikastike broilerille
- 200 g suppilovahveroita
- 50 g margariinia
- 1 sipuli
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 3- 4 dl maitoa
- 1 maustemitallinen suolaa
- 2 maustemitallinen currya
- 1 maustemitallinen mustapippuria
- 1 maustemitallinen basilikaa

Kuori ja hienonna sipuli. Suikaloi sienet. Kuullota sipuli ja sienet pannulla. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä hetki. Lisää maito vähän kerrallaan ja sekoita samalla. Hauduta vielä hetki ja mausta

Vilma Kosonen, Rilla Keski-Korpi ja Anniina Halonen, Uuraisten koulukeskus 8 lk, Uurainen
Wokki HaViRiLa, omenajytky

Wokki HaViRiLa (suomalaista itämäiseen tapaan)
- 2 dl ohrasuurimoita
- 250 g maustamattomia broilerisuikaleita
- 4 porkkanaa suikaleina
- ½ tuoretta ananasta pikottuna
- 1 chilipaprika
- 1 kesäkurpitsa kuutioina
- 1 sipuli lohkoina
- 1 tl suolaa
- 1 tl pippuria tai oman maun mukaan
- 1 tl currya tai oman maun mukaan
- 1 tl Garam Masalaa
- ruokaöljyä paistamiseen

Kypsennä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja pilko kasvikset. Ruskista broileri wokkipannussa ja siirrä syrjään. Kuullota pilkotut kasvikset ja lisää broileri. Lisää kypsä ohra joukkoon, mausta ja kypsennä miedolla lämmölla vielä 10-15 minuuttia. Tarkista maku. 

Mira Aaltonen, Roosa Kaskinen, Julia Uoti ja Teemu Varjo,Vinkkilän koulu 9 lk, Vehmaa
Punainen broileri-kasviskeitto, palsternakkasämpylät, mustikkakiisseli

Punainen broileri-kasviskeitto
- 500 g (luomu)broilerifileesuikaleita
- 6-8 luomuperunaa
- 1 luomuporkkana
- 1 luomupunajuuri
- 1 luomupalsternakka
- ½ luomulanttua
- 1 laakerinlehti
- 2 kanaliemikuutiota
- pala luomupurjoa
- 1 varsi luomulehtiselleriä
- 1 ½ l vettä
- 1 rkl persiljaa
- 1 tl basilikaa
- 1-2 tuoretta salvian lehteä
- 2 tl currya
Suolaa maun mukaan

Paista broilerisuikaleet  pannulla ja mausta currylla. Pese, kuori ja pilko porkkana. punajuuri, palsternakka ja lanttu. Kiehauta vesi kattilassa, lisää liemikuutiot, laakerinlehti ja juurekset. Kypsennä hetki miedolla lämmöllä. Kuori ja pilko perunat, purjo, kesäkurpitsa ja selleri ja lisää kattilaan, kun juurekset ovat puolikypsiä. Lisää lopuksi broilerisuikaleet ja keitä,  kunnes kasvikset ovat kypsiä.Tarkista maku ja lisää lopuksi persilja ja salvia. 

Satu Kaskinen, Riina Topi, Jesse Rossnel ja Ville Palmroos,Vinkkilän koulu 9 lk, Vehmaa
Täytetty herkkubroileri, omenainen salaatti, siemensämpylät, mustikkasmoothie

Täytetty herkkubroileri
- 1 kokonainen (luomu)broileri
- 150 g juustoraastetta
- 4 tomaattia kuutoina
- ½ tuore chili hienonnettuna
- mustapippuria
- suolaa
- 50 g voita

Sekoita pehmeän voin joukkoon chili, mustapippuri ja suola. Sekoita tomaattikuutiot ja juustoraaste keskenään ja työnnä täyte broilerin sisälle. Tee broilerin nahkaan viiltoja terävällä veitsellä ja levitä voi-mausteseos nahan alle. Työnnä lämpömittari lihaksikkaaseen kohtaan. Paista broileria 200 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 75 astetta. Tarjoa kokonaisen keitetyn kauran kanssa.

Mervi Valkama, Susanna Vesamäki, Milja Peuramäki, Petra Toivonen, Saania Rantala, Salla-Mari Lepistö, Salla Mauri ja Roosa Syrjä, Sylvään koulu 9 lk. Sastamala
Luomubroilerivuoka, kutunjuustosalaatti, Tyrvään kakko, omenamarenkipyörre

Luomubroilerivuoka
- 1 l perunasosetta
- 2 rkl öljyä
- 300 g luomubroilerinsuikaleita
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 dl esikiehautettuja suppilovahveroita
- 3 palsternakkaa
- 1 keskikokoinen purjo
- persiljaa

Juustokastike
- 30 g margariinia
- 3 rkl vehhäjauhoja
- 6 dl maitoa
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 2 dl juustoraastetta

Voitele matala uuninkestävä vuoka margariinilla. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese, kuori ja viipaloi palsternakat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kypsennä broileri öljyssä pannulla, mausta suolalla ja mustapippurilla. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo ja kuullota pannulla. Hienonna persilja. 

Tee kastike: Sulata margariini pinnoitetussa kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen ja sekoita , kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Mausta kastike, lisää juustoraaste ja sekoita tasaiseksi.

Levitä perunasose vuuan pohjalle. Lisää kerroksittain broilerisuikaleet , suppilovahverot, palsternakkaviipaleet, purjo ja persilja. Kaada juustokastike tasaisest päälle. Kypsennä uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Jos haluat ruuasta juhlavamman. pursota osa perunsasoseesta ruusukkeiksi vuuan reunoille ennen paistamista.

Katariina Koivula ja Marina Anufrieva, Jalasjärven yläaste 9 lk, Jalasjärvi
Täytetyt lihaperunat, salaatti, perunarieskat, valkosuklaavaahto

Täytetyt lihaperunat
- 4 isoa uuniperunaa

Täyte
- 250 g Highland-jauhelihaa
- 1 porkkana
- 1 paprika
- 1/4 dl korppujauhoa
- 1 kananmuna
- 1 tl suolaa
- 1 pieni sipuli
- ½ tl pippuriseosta
- 1-2 valkosipulin kynttä
- ½ dl vettä
- ripaus tilliä

Liemi
- 2-3 vettä tai lihalientä
-1 tl aromisuolaa
- ½ tl sitruunapippuria
- 1 tl perunamaustetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese ja kuori perunat. Kaada keitinliemi syvään uunivuokaan, lisää mausteet ja sekoita. Leikkaa perunan pohjasta viipale, niin peruna pysyy pystyssä,. Koverra perunat juuresveitsellä 'kupeiksi.' Laita perunakupit uunivuokaan ja kypsennä niitä puolisen tuntia uunissa.

Sekoita vesi, korppujauhe, kananmuna ja mausteet kulhossa. Anna seoksen turvota sen aikaa, kun pilkot paprikan ja kuorit ja raastat porkkanan. Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet ja pilko. Lisää porkkanaraaste, paprikat,sipulit ja jauheliha korppujauheseokseen ja sekoita huolella. Muovaile seoksesta palloja, jotka mahtuvat perunakuppeihin. Laita lihapullapallot perunakuppeihin. jatka kypsentämistä vielä noin 25 minuuttia.

Jenni Latvala, Merituuli Lehtimaa, Sanna Kujala, Jalasjärven yläaste 9 lk, Jalasjärvi
Highland-hampurilainen, paahdetut porkkanat ja perunat, tsatsiki, ratiseva marjajogurtti

Hampurilaispihvit
- 1 dl vettä
- ½ dl korppujauhoa
- 1 kananmuna
- 1 tl yrttisuolaa
- 1 ½ tl paprikajauhetta
- ½ tl pippuriseosta
- 1 tl basilikaa
- 1 tl sipulijauhetta
- 200 g highland-jauhelihaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita vesi, korppujauho, kananmuna ja mausteet kulhossa. Anna seoksen turvota hetki. Lisää jauheliha ja sekoita massa tasaiseksi. Muotoile massasta tanko ja leikkaa se kolmeen osaan. Taputtele pihveiksi kostutetuin käsin. Pane pihvit leivinpaperin päälle pellille ja  paista 12-15 minuuttia:

Sämpylät
- 1 ½ dl maitoa
- 15 g hiivaa
- ½ tl sokeria
- 1 ½ dl vehnäjauhoa
- ½ tl suolaa
- noin 1 ½ dl sämpyläjauhoa
- 1 rkl sypsiöljyä
- 1 iso porkkana

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Tee taikinanjuuri. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon kulhossa ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Vatkaa joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Peitä kulho liinalla ja jätä kulho lämpimään veteen 10-15 minuutiksi. Pese, kuori ja raasta porkkna hienoksi raasteeksi. Kun juuri kuplii, lisää suola ja suurin osa sämpyläjauhoista. Lisää vielä öljy ja porkkanaraaste ja loput jauhot kädellä alustaen. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee kiinteä pallo. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja muotoile tangoksi. Jaa tanko kolmeen osaan. Pyöritä palat sämpylöiksi ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota ja paista uunin keskitasossa 12-15 minuuttia.

Pauliina Virtanen ja Matias Salminen, Vinkkilän koulu 9 lk, Vehmaa
Punainen possurisottu, marinoitu omenasalaatti, syksyinen marjasekoitus

Punainen possurisottu
- 400 g luomuporsaan suikaleita
- 2 dl kokonaista luomukauraa
- 1 luomusipuli
- 1 luomuporkkana
- 200g luomukeräkaalia
- 2 luomupunajajuurta
- 3-4 dl vetttä
- ruokaöljyä paistamiseen
- persiljaa, salviaa, suolaa, mustapippuria maun mukaan.

Ruskista lihasuikaleet pannulla. Pese punajuuret ja keitä niitä noin 5 minuuttia. Pese ja kuori muut juurekset. Raasta porkkana, kaali ja kuorittu punajuuri, kuori ja silppua sipuli. Kuullota kaura ja mausteet öljyssä kasarissa. Lisää vesi, raastettu kaali ja punajuuret. Kypsennä hetki. Lisää ruskistetut porsaansuikaleet, porkkana ja sipuli. Kypsennä miedolla lämmöllä kunnes kaura on kypsää. Lisää lopuksi silputtu persilja ja ripaus salviaa.

Eemil Frondelius, Veikko Loukola, Kalle Karlsson ja Samuel Nabbs, Kirkkoharjun koulu 9 lk, Kirkkonummi
Setä-Samuelin pihvit, Veikkosen rehdit potut, Eemelin vekkulit kurkkurullat, Karlssonin kauraleipäset, Nabbsin marjamixx

Setä- Samuelin pihvit
- 300 g naudan jauhelihaa
- 3/4 dl korppujauhoa
- 1 dl vettä tai maitoa
- pieni punasipuli
(- yksi valkosipulinkynsi)
- 1 kananmuna
- ½ tl suolaa
- ½ - 1 tl chiliä
- ½ maustemitallista valkopippuria

Täyte
- 50 g pekonia
- 100 g (pakastettuja) suppilovahveroita
- 1 ½ dl jusutoraastetta

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita korppujauho ja neste kulhossa. Hienonna sipuli(t) ja lisää joukkoon. Lisää kananmuna, mausteet ja jauheliha. Sekoita taikina tasaiseksi. Ruskista pekoni ja suppilovahverot pannulla. Taputtele mureketaikina ohuehkoksi levyksi ja lisää pekoni-suppilovahveroseos ja juustoraaste. Rullaa taikina tangoksi ja jaa se 8 osaan. Taputtele pyöreiksi pihveiksi. Kypsennä 225 asteissa uunissa noin 15 minuuttia.