Ruokaohjeita

Karjalanpaisti
6 annosta

  • 1 kg naudan lapaa kuutioina
  • 2 sipulia
  • 1 tl suolaa
  • 10 mauste- tai mustapippuria
  • 2 porkkanaa
  • Pala lanttua ja palsternakkaa
  • Kiehuvaa vettä
     

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä huoneenlämpöiset lihakuutiot laakeaan uunivuokaan, työnnä vuoka uuniin ja anna lihakuutioiden ruskistua 10-15 minuuttia. Kaada liha paistoliemineen pataa ja ripottele mausteet päälle. Paloittele juurekset reiluiksi paloiksi ja sekoita ne lihan joukkoon.

Kaada pataan kiehuvaa vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen ja työnnä pata uuniin. Kypsennä noin 1,5 tuntia. Sekoita pari kertaa kypsentämisen aikana, tarkista maku ja lisää mausteita ja kiehuvaa vettä tarvittaessa. Lientä saa kypsennyksen aikana haihtua sen verran, että padan pinnalle tulee ruskeita lihapaloja.



Kaali-broilerivokki
4 annosta   

  • 400 g valkokaalia
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl currya
  • 5 dl kasvislientä
  • 1 pkt maustamattomia broilerisuikaleita
  • 2 dl pikariisiä
  • 1 pss (250 g) kruunuvihannessekoitusta
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • (suolaa)


Suikaloi kaali juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuumenna öljy vokissa ja lisää curry, kaalisuikaleet ja sipuli. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja anna kasvisten kiehua hetki. Lisää lihasuikaleet, riisi ja vihannekset. Kypsennä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes broileri ja riisi ovat kypsiä. Lisää pannulle tarvittaessa kasvislientä. Tarkista maku ja  lisää tilli. Tarjoa maustekurkkusuikaleiden ja ruokajogurtin kera. Ohje: Lihatiedotus



Juhlapöydän pekonipiiraat
Uunipellillinen

  • 250 g margariinia
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ruisjauhoja
  • noin 1 dl kylmää vettä


Täyte

  • 2-3 pakettia pekonia
  • 3 kevätsipulia
  • 1 iso paprika
  • 1 ruukku rucolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 4 dl juustoraastetta
  • 4 dl (ruoka)kermaa
  • 4 kananmunaa


Sekoita margariini ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita,. Taputtele taikina tasaiseksi ja laita kelmun alle jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Suikaloi pekoni ja hienonna sipulit, käytä myös vihreät varret. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Silppua rucola. Laita pekoni kylmälle pannulle ja kypsennä, kunnes pekoni on rapeaa. Lisää pannulle sipuli ja paprika, kypsennä vielä hetki. Lisää rucolasilppu ja sekoita tasaiseksi. Mausta lopuksi pippurilla.

Kauli taikina leivinpaperin päällä pannun kokoiseksi levyksi. Pistele pohjaa haarukalla ja levitä pekonitäyte taikinan päälle. Sekoita kerma, kananmunat ja juustoraaste ja kaada täytteen päälle. Kypsennä uunin alaosassa noin 40 minuutttia. Jäähdytä hyvin ja leikkaa piiras pienellä pyöreällä muotilla annospaloiksi.



Pekonipyörykät

  • 400 g porsaan jauhelihaa
  • 1 pkt pekonia
  • 1 dl vettä
  • 1 dl hapankorppujauhelmaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 ruukku ruohosipulia
  • 1 tl mustapippuria
  • ½ tl suolaa


Kypsennä pekoni pannulla rapeaksi ja nosta talouspaperin pääle. Murenna jäähtynyt pekoni pieniksi muruiksi. Sekoita korppujauhot veteen ja anna turvota hetki. Silppua ruohosipuli. Sekoita korppujauhon joukkoon jauheliha, pekonimurska, kananmunat ja silputtu ruohosipuli. Mausta taikina mustapippurilla ja suolalla ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pieniä pyöryköitä leivinpaperin päälle pellille. Paista pyöryköita 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Pujota pyörykät tikkuihin ja tarjoa pienenä suolapalana.



Pekoniperunat

  • 500 g hyvin pestyjä pieniä perunoita
  • 1-2 pkt pekonia
  • rypsiöljyä
  • mustapippuria


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kääri pekoniviipale perunan ympärille ja lado perunat leivinpaperilla päällystetylle uunipannulle saumapuoli alaspäin. Lorauta päälle tilkkanen öljyä ja pyöräytä päälle pippuria. Kypsennä perunoita puoli tuntia niin, että perunat ovat täysin kypsiä ja pekoni rapsakkaa.



Pinaatti-broilerimureke

  • 1 pkt (170 g) pekonia 
  • 1 rkl öljyä
  • 100 g purjoa
  • 1 pss (150 g) pakastepinaattia
  • 3 rkl kanaliemitiivistettä
  • 1/5 tl valkopippuria
  • 1/2 dl pestokastiketta
  • 800 g broilerin jauhelihaa
  • 1 prk ranskankermaa 
  • 3 kananmunaa 
  • 2 rkl maissitärkkelystä

 

[Kuva Toni Härkönen]

Vuoraa noin 2 l kokoinen leipävuoka märällä leivinpaperilla. Lado pekoniviipaleet vuoan reunoille ja pohjalle vieri viereen. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota hienonnettua purjoa hetken aikaa. Lisää pinaatti. Mausta seos kanaliemitiivisteellä, valkopippurilla ja pestolla. Anna jäähtyä. 
Yhdistä jauheliha, pinaatti-purjoseos, ranskankerma, kananmunat ja maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi, kaada vuokaan ja käännä pekonien hännät murekkeen päälle. 
Peitä vuoka foliolla ja mureketta 175 asteisessa uunissa noin 1 tunti.



Pähkinäiset broileritikut

  • 1 pkt (300g) broilerin jauhelihaa
  • ½ dl korppujauhoja
  • 1 dl paseerattua tomaattia tai tomaattimehua
  • 1 kananmuna
  • 1 punainen chilipalko
  • ½ tl cayennenpippuria
  • 1 tl currya
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl suolapähkinöitä


Lisäksi: 15 cocktailtikkua
Tarjoiluun: makeaa chilikastiketta

Murskaa suolapähkinät monitoimikoneella tai veitsellä karkeaksi rouheeksi. Kaada lautaselle. Leikkaa chili pieniksi kuutioiksi. Sekoita korppujauhot, paseerattu tomaatti, muna ja mausteet. Anna turvota reilut viisi minuuttia. Lisää seokseen broilerin jauheliha ja chilisilppu ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kumoa seos leivinpaperin (tai kostutetun työlaudan) päälle, pyöräytä tangoksi ja jaa 15 palaan. Muotoile palat parin sormen paksuisiksi puikuloiksi. Pyöräytä puikulat suolapähkinärouheessa ja työnnä niiden keskelle tikku. Paista tikkuja leivinpaperin päällä pellillä 225-asteisen uunin keskitalolla 15-20 minuuttia.

Lämpimät voileivät
4 annosta

  • 4 viipaletta ruispaahtoleipää tai ruisvuokaleipää
  • 2 rkl sinappia
  • 2 tomaattia
  • 8viipaletta kinkkua tai kalkkunaa
  • 2 dl juustoraastetta


Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Levitä leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele sinapilla. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja levitä ne leiville. Päällystä leivät kinkulla ja ripottele päälle juustoraaste. Paista leivät uunin yläosassa noin 5 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja kauniin värin. Nauti salaatin ja maidon kanssa. Vinkki: leivät voi kypsentää myös mikrossa. Ohje: Lihatiedotus



Pienet jauhelihamunakkaat 
8 kpl

  • 200 g kypsää jauhelihaa
  • 4 kananmunaa
  • 4 rkl vettä
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen


Sekoita kulhossa kananmunat, vesi ja mausteet. Lisää kypsä jauheliha. Paista lettupannulla pieniä munakkaita ja tarjoa ne jäähtyneenä ruisleipästen välissä hampurilaisen tapaan. Ohje: Lihatiedotus



Pizzapannari
uunipellillinen

  • 8 dl maitoa
  • 2kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 250 g(1 pss)kinkkusuikaleita
  • 100 gohuita salamiviipaleita
  • 1 tl pizzamaustetta


Päälle

  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • 2 dl juustoraastetta
  • 2 tl pizzamaustetta


Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Riko kananmunat kulhoon, lisää puolet maidosta ja jauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää loppu maito. Anna turvota muutama minuutti. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä päälle kinkkusuikaleet ja salamiviipaleet. Puolita tomaatit ja lado ne pannarin päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja pizzamauste. Paista uunissa noin puoli tuntia. Tarjoa jäähtyneenä.Ohje: Lihatiedotus



Kalkkunan fileepihvit grillissä
4 annosta

  • 4 kpl kalkkunan fileepihvejä 


Marinadi

  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 4 rkl sitruunanmehua
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl timjamia
  • 3 rkl tuoretta basilikaa silputtuna 
  • rouhittua mustapippuria myllystä


Sekoita marinadin ainekset keskenään. Nosta fileet marinadiin ja anna maustua muutama tunti jääkaapissa. Kuivaa lihat ja grillaa niihin kaunis pinta. Nosta pihvit foliovuokaan ja annan kypsyä 
kuvun alla noin 10 minuuttia. Vinkki: pihvit kypsyvät herkullisiksi myös pannulla. Ohje: Lihatiedotus



Grillivartaat
4 annosta

  • 4 kpl (150 g) naudan ulkofilleepihvejä 


Marinadi

  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 1 tl musta- tai roseepippuria rouhittuna 
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl rosmariinia

 

  • 4 puista varrastikkua
  • Suolaa tai soijakastiketta 
  • jälkimaustamiseen
     

[Kuva: Antti Hallakorpi]

Pane puiset varrastikut kylmään veteen 15 minuutiksi. Sekoita marinadin aineet. Leikkaa pihvit
nauhoksi. Pujota lihanauhat mutkitellen varrastikkuihin, pane vartaat vuokaa ja kaada marinadi päälle. Anna vartaiden maustua huoneenlämmössä noin tunti. Kääntele vartaita pari kertaa maustumisen aikana. Grillaa vartaat ja mausta lopuksi kevyesti suolalla tai soijakastikkeella. Ohje: Lihatiedotus



Grillatut possunribsit
4-6 annosta

  • 1 luullinen porsaankylkirivi
  • 1-2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
  • vettä
  • suolaa, mustapippuria


Keitä porsaankylkirivi kypsäksi runsaassa, tomaattimurskalla, suolalla ja pippurilla maustetussa vedessä. Jäähdytä ja säilytä kylkiluurivi keitinliemessä. 
Valmista lihan kypsyessä marinadi.

  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 5 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl makeaa soijakastiketta
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl sinappia
  • 0,5 rkl suolaa


Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset paitsi öljy. Vispaa öljy lopuksi ohuena nauhana joukkoon. Nosta liha laakeaan astiaan ja kaada marinadi päälle. Anna lihan marinoitua pari tuntia ennen grillausta. Jos on kiire, niin hiero marinadi lihan pintaan ja grillaa heti. Voitele lihaa marinadilla myös grillauksen aikana. Ohje: Lihatiedotus



Naudanlihapihvit chilitahnan kera
4 annosta

  • 4 kpl (150 g) naudan ulkofileepihvejä 
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • merisuolaa


Chilitahna

  • 50 g rasiamargariinia (60 % rasvaa)
  • 1 tuore punainen chili silputtuna
  • 1 valkosipulin kynsi silputtuna
  • ripaus sokeria

 

[Kuva: Antti Hallakorpi]

Ota pihvit huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi ennen grillausta. Tee chilitahna sekoittamalla
rasva, chili- ja valkosipulisilput sekä sokeri huolimattomasti sekaisin. Voitele pihvit öljyllä ja grillaa (pariloi) niitä noin pari minuuttia kummaltakin puolelta. Mausta merisuolalla ja nosta nokare 
chilitahnaa kunkin pihvin päälle. Grillaa pihvien lisukkeeksi kasviksia, esimerkiksi paprikaa, salaattifenkolia ja sipulirenkaita. Ohje: Lihatiedotus



Jogurttimarinoitu broileri
4 annosta

  • 4 kpl broilerin rintaleikettä


Marinadi

  • 3 dl maustamatonta jogurttia
  • kourallinen tuoretta minttua
  • 1-2 chilipaprikaa
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl mietoa garam masalaa
  • peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 limen mehu
  • Grillitikkuja


Kaada jogrutti isoon kulhoon. Silppua minttu, halkaise chili ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Lisää minttu ja chili jogurtin joukkoon. Kuori ja raasta inkivääri ja lisää se muiden mausteiden kanssa seokseen. Murskaa valkosipulin kynnet ja slisää se puolikkaa limen mehun kanssa seokseen. Sekoita tasaiseksi. Säästä toinen puoli limen mehusta lihapalojen maustamiseen.

Pilko broileri reiluiksi paloiksi ja kaada ne jogruttin joukkoon. Sekoita niin, että kaikki lihapalat piettyvät. Anna maustua peitettynä jääkaapissa 1-2 tuntia. Pujota lihapalat grillitikkuihin. ja grillaa miedolla lämmöllä kypsiksi. Liha on kypsää, kun siitä tihkuva neste on kirkasta. Pirskottele loppu limen mehu kypsien lihapalojen päälle. Ohje: Lihatiedotus



Lampaanpaisti Provencesta
10-12 annosta

  • 1 lampaanpaisti, noin 2 kg
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 6 anjovisfileetä
  • oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • rosmariinin oksia


Puhdista liha ja leikkaa siihen terävällä veitsellä noin 1,5 cm:n syvyisiä taskuja. Kuori valkosipulin kynnet ja viipaloi ne pituussuuntaan. Leikkaa anjovikset saman kokoisiksi viipaleiksi valkosipulin kanssa ja työnnä ne yhdessä lihan taskuihin.

Nosta paisti uuniritilän päälle pannulle ja työnnä lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 200 asteessa 15-20 minuuttia, jotta pinta saa väriä. Alenna lämpö 150 asteeseen ja paista vielä noin 1,5 tuntia tai kunnes lämpömittari näyttää 70 astetta. Tällöin liha on mehevimmilläään ja väriltään hieman punertavaa sisältä. Ohje: Lihatiedotus



Lihakeitto
8 annosta

  • 700 g naudan lapaa (luullista tai luutonta)
  • 2 l vettä
  • 3 laakerinlehteä
  • 1½ tl suolaa
  • 15 mauste- tai mustapippuria 
  • pieni nippu persiljaa
  • 4 porkkanaa kuorittuna
  • 1 pieni pala lanttua kuorittuna
  • ½ juuriselleriä kuorittuna
  • 2 pientä palsternakkaa kuorittuna
  • 12-14 perunaa kuorittuna
  • ½ - 1 dl persiljaa silputtuna
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria


Huuhtele lihapala kylmällä vedellä ja laita kattilaan. Lisää vettä niin, että liha peittyy kunnolla. Pane kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois lusikalla . Lisää laakerinlehdet, suola, pippurit, persilja sekä kolmasosa juureksista. Pane kansi päälle ja anna kiehua hiljaa hymyillen noin 1,5 tuntia. Nosta liha kattilasta lautaselle jäähtymään ja siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Kuutioi loput juureksetja lisää liemeen, keitä noin 5 minuuttia. Lisää lohkotut perunat ja keitä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

Poista kypsästä lihasta kalvot ja jänteet ja leikkaa liha kuutioiksi. Lisää lihakuutiot kattilaan ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittasessa suolaa ja vastarouhittua pippuria ja ripottele persiljasilppu pinnalle. Tarjoa ruis- tai näkkileivän kanssa. Ohje: Lihatiedotus



Makkarasoppa
4 annosta

  • 1,5 l vettä
  • 2 rkl kanafondia
  • 15 cm palapurjoa
  • 1 punainen chilipaprika
  • 2 pussia (á 200 g) pakastejuureksia 
  • 1 pkt braatvursteja
  • mustapippuria
  • 1-3 tl kurkumaa
  • (suolaa)
  • 0,5 dl persiljasilppua


Pese ja halkaise purjo ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa viipaleiksi. Paloittele makkarat. Kiehauta vesi kattilassa, lisää kanafondi, purjorenkaat ja chili. Anna kypsyä pari minuuttia. Lisää juurekset, makkaraviipaleet, mustapippuri ja kurkuma. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää persiljasilppu. Kaada keitto ruokatermokseen tai leveäsuiseen termospulloon. Nauti ruisleivän kera. Ohje: Lihatiedotus



Rakuuna-appelsiinibroileri
4-6 annosta

  • 4 maustamatonta broilerin koipireittä
  • 4 tl kuivattua tai 4 rkl tuoretta hienonnettua rakuunaa
  • 1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
  • 1 tl roseepippuria
  • 1 tl suolaa
  • 3 porkkanaa
  • 2 rkl makeaa soijakastiketta
     
  • 1 kg perunoita
  • rypsiöljyä
  • suolaa


Leikkaa broilerin koipireisien lihaisiin päihin viillot. Hiero lihalle appelsiinin raastettua kuorta, roseepippuria ja suolaa. Kuori ja viipaloi porkkanat reiluiksi paloiksi. Sekoita koipireidet, porkkanat, soijakastike ja appelsiininmehu uunivuoassa tai uunipellillä.

Pese perunat ja halkaise kahtia. Hiero perunoiden pinnalle suolaa ja öljyä. Nosta perunat broilereiden viereen. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes liha irtoaa luiden ympäriltä. Valele broilereita paistoliemellä kypsymisen aikana muutaman kerran. Ohje: Lihatiedotus



Täytetty lihamureke
12 annosta

  • 1kg jauhelihaa 
  • 2 kananmuna
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 dl vettä
  • 200 g tuorejuustoa
  • 2 sipulikeittopussia
  • 5 keitettyä kananmunaa
  • rosmariinin tai timjaminoksia
  • 1 pieni punasipuli viipaleina


Mittaa murekkeen aineet kulhoon. Sekoita hyvin. Keitä 6–­7 minuutin munat, jäähdytä kylmällä vedellä ja kuori. Pane puolet taikinasta pitkänomaiseen noin 2 l:n uunivuokaan. Aseta kuoritut munat taikina päälle ja peitä kananmunat lopulla mureketaikinalla. Painele yrtinoksat ja sipulirenkaan murekkeen päälle. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 60 minuuttia. Kumoa hiukan jäähtynyt mureke tarjoiluvadille. Nauti perunoiden tai riisin ja kasvisten tai salaatin kanssa. Ohje: Lihatiedotus



Kartanon tomaattinen lihakastike
6 annosta

  • n. 800 g luutonta naudan etuselkää tai lapaa 
  • 2 rkl öljyä
  • 2 porkkanaa
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
  • 1 plo (noin 3 dl) pilsneriä tai olutta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl hunajaa tai sokeria
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 2 rkl kapriksia
  • ripaus mustapippuria


Viimeistelyyn
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
1-2 dl tuoretta hienonnettua basilikaa tai persiljaa

Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuutioi liha ja ruskista parissa erässä pannulla. Laita liha, tomaattimurska, porkkanat, valkosipulimurska ja olut uunin kestävään pataan. Mausta suolalla, sokerilla, yrteillä, kapriksilla ja mustapippurilla. Hauduta 150-asteisessa uunissa noin 2-3 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mureaa.

Lsää kastikkeeseen juustoraaste ja tuoreet hienonnetut yrtit. Tarjoa perunoiden tai pastan kera. Ohje: Lihatiedotus