Rehut

Tuotantoeläimet tarvitsevat laadukasta rehua kasvaakseen ja pysyäkseen terveinä, tuottavina ja hyvinvoivina. Naudoilla ruokinnan perusta on säilörehu (nurmi tai kokovilja), heinä tai laidunruoho. Sian rehuista noin 80 % on viljaa, myös broilerirehujen pääraaka-aine on vilja, kaura ja vehnä. 

Lisäksi tarvitaan valkuais-, kivennäis-, hivenaine, vitamiini- ja aminohappotäydennyksiä. Soija on hyvin valkuaispitoinen viljely- ja rehukasvi, mutta sen kasvava viljelypinta-ala uhkaa erityisesti Etelä-Amerikan sademetsiä. Soija on tärkeää lihantuotannolle juuri sen korkean valkuaispitoisuuden takia. Osa suomalaisista lihayrityksistä on sitoutunut käyttämään vastuullisesti tuotettua soijaa.

Soijan osuus tuotantoeläinten rehusta Suomessa on noin viisi prosenttia. Soijan kulutuksen vähentämisen eteen on tehty töitä ja siinä on myös osin onnistuttu. Tuontisoijasta yli 95 % käytetään rehuteollisuudessa, lähinnä sikojen ja broilereiden rehuihin. Märehtijäketjussa soijaa käytetään vain vasikoiden rehuissa. Lypsylehmien rehuissa soijaa ei käytetä lainkaan. 

Laadukasta valkuaista saadaan myös rypsistä, rapsista ja yhä enenevässä määrin myös esimerkiksi kotimaisesta härkäpavusta ja herneestä. Suomalaisen rehuviljan valkuaispitoisuus on korkea, mikä vähentää soijan tarvetta. Broilereilla valkuaislähteinä käytetään soija- ja rypsirouhetta sekä rypsipuristetta. Mitään eläinperäisiä raaka-aineita ei käytetä. Sikojen ruokinnassa viljaa ja soijaa täydentää etanoliteollisuudesta saatava OVR-liemi eli rankki.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 18.1.2017