Siipikarjanlihan tuotanto

Suomessa ei tehdä siipikarjan jalostustyötä ja siksi kaikki täällä kasvatettavat broilerit ja kalkkunat on jalostettu ulkomailla. Tuotantopolven lintujen emot tai isovanhemmat tuodaan maahan untuvikkoina lähinnä Iso-Britanniasta. Emot munivat Suomessa ja munista kuoriutuvat poikaset kasvatetaan täällä lihalinnuiksi.

Vuonna 2016 Suomessa tuotettiin 125,4  miljoonaa kiloa siipikarjanlihaa, josta oli broileria 117,4  ja kalkkunaa 7,5 miljoonaa kiloa. Siipikarjanlihaa kulutettiin yhteensä 129,3 miljoonaa kiloa (Elintarviketalous 2017).

Broileri

Broileri on lihaksikas ja pieniluinen kanarotu. Se kasvaa viidessä viikossa noin 1,7 kilon teuraspainoon. Suomessa kasvatettavat broilerit ovat risteytyksiä, ns. hybridejä, jotka risteytetään neljästä eri kanalinjasta. Kanalinjat ovat eri kanaroduista (esim. plymouth rock, sussex, rhode island red) risteytettyjä ryhmiä. Meillä kasvatetaan Ross- ja Cobbin hybridiä. Luomubroilerit ovat CY-hybridiä.

Lisää broilerinkasvatuksesta Suomessa voi lukea Broileryhdistyksen sivuilta, suomibroileri.fi

Kalkkuna

Suomessa kasvatettavat kalkkunat ovat yleensä neljän eri linjan risteytyksiä, pääasiassa Nicholas- ja B. U.T-hybridejä. Kalkkunan kasvatusaika on 14-18 vkoa. Kalkkunakukot painavat teurastettaessa noin 16 kg ja -kanat noin 8,5 kg.

Broilerin ja ja kalkkunan tuotantoon ja hyvän tuotantotavan kuvaukseen voi tutustua Suomen Siipikarjaliiton sivuilla, www.siipi.net. Elintarviketeollisuusliitto on tehnyt koosteen broileriketjun hyvistä toimintatavoista.