Siipikarja

Broileri

Broilerin historia alkaa 1800-luvulla Yhdysvalloissa, jolloin alettiin selvittää mahdollisuuksia kanatalouden monipuolistamiseen. Jalostustyö vei kuitenkin aikaa ja vasta 1940-luvulla broilerintuotanto alkoi kehittyä teolliseksi tuotannoksi. Ensimmäiset broilerit tulivat Eurooppaan 1920-luvulla, ensin Englantiin ja Ranskaan. Siiipikarjanlihankulutus kasvoi Euroopassa nopeasti 1950-luvulla, suurelta osin broilerin kulutuksen kasvusta. Suomessa broilerituotanto käynnistyi 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa (Lähde:Suomen broilerituotannon historia 1959-2009).

BROILERI, kuva: Suomen Siipikarjaliitto ry

Kalkkuna

Kalkkuna on kotoisin Meksikosta, josta espanjalaiset merimiehet toivat ensimmäiset kalkkunat vanhalle mantereelle vasta 1500-luvun puolivälin jälkeen. Noista linnuista polveutuvat kaikki tämän päivän jalostetut lihantuotantokalkkunat — myös USA:ssa, jonne Euroopassa jalostuneet kalkkunarodut kulkeutuivat 1700-luvulla vakiinnuttamaan asemaansa kiitospäivän herkkuruokana. Euroopassa kalkkuna oli hyvin pitkään yläluokan herkkua. Koko kansan lihaksi kalkkuna tuli vasta 1900-luvulla, joka oli vilkasta lihantuotantokalkkunan jalostusaikaa (Lähde: Länsi-Kalkkuna Oy)

KALKKUNA, kuva: Suomen Siipikarjaliitto ry