Makkaroiden nimistä

Lauantaimakkara

Lauantaimakkara, lördagskorv, on suomalainen erikoisuus. Lauantaimakkarasta on tullut suomalaisten herkkua 1920-luvun lopulla ja makkaran nimi on todennäköisesti saanut innoituksensa jo aiemmin tunnetusta samantapaisesta lyoninmakkarasta, jota kutsuttiin myös nimellä sunnuntaimakkara.

Teemakkara

Teemakkaran nimi on todennäköisesti tullut saksalaisesta Teewurstista, vaikka se ei muistuta suomalaista teemakkaraa lainkaan. Saksalainen teemakkara on muovipötkössä oleva levitettävä makkara, johon on käytetty sian- tai naudanlihaa ja pekonia.

Goutermakkara

Ranskan sana goûter tarkoittaa 'maistelijaa', 'herkuttelijaa'. Goutermakkarassa makkaramassan joukossa on kokonaisia sianlihapaloja. Nimi on ’käännetty’ myös Gotleriksi.

Siskonmakkara

Teollinen raakamakkara, jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä siskojen kanssa. Nimi on suora käännös ruotsin sanasta ’syskonkorv’, joka puolestaan on väännös ranskan makkaraa tarkoittavasta sanasta ’saucisse.’

Lenkkimakkara

Suomalainen lenkkimakkara pohjautuu saksalaiseen lihamakkaraan ’fleischwurstiin’ ja ensimmäiset sen tyyppiset makkarat valmistettiin 1800-luvun lopulla. Lenkiksi makkaraa alettiin kuitenkin nimittää vasta 1950-luvulla kuluttajapakkausten myötä. Ennen sitä lenkki oli pitkä kiemura, josta leikattiin halutun kokoinen pala. 

Prinssinmakkara

Pienikokoinen nakkimakkara, joka tarjotaan yleisesti cocktail-palana ja aamiaisella yhdessä munakokkelin kanssa. Yleisempi Ruotsissa varsinkin joulun noutopöydässä nimellä ’prinskorv’, joka tarjotaan useimmiten paistettuna.

Mustamakkara

Mustamakkara on perinteinen, tamperelaisten omaksi ottama verimakkara, joka kypsennettäessä muuttuu väriltään tummaksi, lähes mustaksi. Mustamakkaraa valmistetaan lihasta, verestä sekä ryyneistä tai jauhoista.

Pylsymakkara

Pylsy (~hakkelus) on mahalaukkuun tehty perinnemakkara, jossa on sisäelimiä, verta ja lihaa. Vrt. skotlantilainen Haggis.